KPN claimt alleenrecht op gebruik 'gelukstelegram' en 'wisselgesprek'

UTRECHT - Gelukstelegram, wisselgesprek en het net: zijn dat unieke merknamen, of zijn het gewone woorden waar niemand het alleenrecht op kan claimen?

De stichting Vrijmerk vindt het laatste, en heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen Koninklijke PTT Nederland (KPN). KPN stelt dat het wel degelijk alleenrecht heeft op gebruik van deze woorden. Wel heeft KPN zeven andere, eerder opgeëiste, woorden vrijgegeven voor gebruik door anderen: postkantoor, 06-nummer, semafoon, telegram, verjaardagspost, cadeaucatalogus en kadocatalogus.

Vrijmerk koos KPN tot doelwit voor een actie tegen het “monopoliseren van de taal voor commerciële doeleinden”. In een zogenaamde bodemprocedure eist Vrijmerk van KPN het doorhalen van tien woorden bij het Benelux Merkenbureau. De stichting meent dat het niet gaat om 'merken' in de zin van de wet, maar om 'taaluitingen van algemeen beschrijvende aard'. Gewone alledaagse woorden dus. Daar moet de commercie afblijven, vindt Vrijmerk. In het verweerschrift van KPN wordt het wel doorhalen van zeven andere aanduidingen gerechtvaardigd als 'periodiek onderhoud' van het merkenregister, maar raadsman M. Kaaks van Vrijmerk betwijfelt dat. “Het is wel toevallig dat dat onderhoud pas plaatsvindt nu er een procedure loopt.”

De uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben. Sinds begin 1996 is het Benelux Merkenbureau verplicht nieuwe registraties van algemeen beschrijvende aard te weren, maar dat geldt niet voor de talloze merken die vóór 1996 werden gedeponeerd. 'Juridische bibliotheek' (Wolters Kluwer), 'dé bank' (ABN Amro), 'hotelbon' en 'hypotheekadvies' zijn enkele voorbeelden. Wie zulke termen gebruikt, zoals in een folder, kan de advocaat van de 'bezitters' van de woorden verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden