NieuwsEconomie

KPN-baas Maximo Ibarra werd ook wel de onzichtbare man genoemd

Maximo Ibarra Beeld
Maximo IbarraBeeld

Maximo Ibarra diende vandaag zijn ontslag in als topman van KPN. Vanwege familieomstandigheden, zei hij zelf. Maar hij is ook in de race voor een nieuwe baan.

Jeannine Julen

De bestuursvoorzitter van KPN stapt op. Wie niet beter weet, zou misschien denken dat dat een direct gevolg is van de urenlange netwerkstoring van maandag, waardoor alarmnummer 112 een avond onbereikbaar was. Maar daar heeft het vertrek van 50-jarige Maximo Ibarra niets mee van doen, zegt KPN. “Familieomstandigheden laten mij geen keus”, meldt Ibarra in een verklaring. Hij betreurt de ‘ongelukkige timing’ van zijn vertrek.

Korte tijd

De Columbiaanse Italiaan heeft zich maar kort de eerste man van Nederlands grootste telecombedrijf mogen noemen. In april vorig jaar trad hij aan. Opmerkelijk, want voor Ibarra stond er nooit een buitenlander aan het roer bij KPN. Zijn voorgangers heetten Wim Dik, Paul Smits, Ad Scheepbouwer en als laatste Eelco Blok. Was zijn benoeming een voorzetje op een buitenlandse fusie? Zou KPN zijn buitenlandse activiteiten toch uitbreiden? Niet per se, zegt analist Konrad Zomer van ABN Amro. “Het bedrijf heeft binnen KPN gekeken, binnen Nederland. Ibarra was op dat moment de meest geschikte persoon voor de klus. ”

In die korte tijd wist Ibarra het bedrijf uitstekend te leiden, zegt Zomer. “Voor zover je dat na een jaar kan zeggen natuurlijk”, voegt hij er snel aan toe. De zoon van een Columbiaanse vader en een Italiaanse moeder maakte zich de KPN-materie in no time eigen. Hij verhuisde met zijn gezin naar Amsterdam, volgde een cursus Nederlands. En wist ondertussen moeiteloos analisten en aandeelhouders voor zich te winnen.

Ibarra staat bekend als een goede luisteraar. Zijn eerste maanden bij KPN werd hij zelfs ‘the invisible man’ genoemd; zo weinig liet hij van zich horen. Zijn oog voor detail wordt geroemd door ingewijden. “De duivel zit in de details”, zei hij zelf al bij zijn aantreden. In een interview met Algemeen Dagblad vorig jaar liet hij vallen dat telecombedrijven alleen in leven blijven als ze blijven investeren. Een les die hij leerde van zijn eerste baas: “Je moet blijven investeren, want technologie gaat steeds vooruit. Anders ben je weg.”

Niet wezenlijk anders

Toch was, hoe anders hij er ook uitzag, (jong, zongebruind, slank, modieus en vlot) zijn aanpak was niet wezenlijk anders dan die van zijn voorganger Blok (blauw of zwart pak, stijfjes en grijzend). Net als Blok kondigde Ibarra een bezuinigingsronde aan, van 350 miljoen euro om precies te zijn. Met als gevolg dat een deel van het personeel binnenkort zal vertrekken. Het betekent ook dat provider XS4all geen lang leven meer beschoren is. En dat het bedienen van zakelijke klanten efficiënter en dus goedkoper zal gebeuren. Dan Ibarra’s eigen stempel: KPN gaat volop investeren in zijn glasvezelnetwerk. Een miljoen huishoudens worden erop aangesloten.

Komen zijn plannen in gevaar nu hij per 30 september KPN vaarwel zegt? Zomer verwacht het niet. Nu KPN net een driejarenplan heeft gepresenteerd, zit het niet te wachten op een topman die de boel volledig omgooit. Toch kan dat wel gebeuren. Zomer: “Er zijn maar weinig ceo’s die denken: het loopt hier hartstikke goed, ik laat alles zoals het is. Meestal willen ze wel hun stempel drukken.”

Ibarra's vertrek kwam ook voor KPN als een verrassing. Nu al worden er vraagtekens gezet bij de reden . Vandaag werd bekend dat hij in de race is voor een bestuursfunctie bij televisiebedrijf SkyItalia. Ook Zomer twijfelt lichtjes. “Ik begeef me nu op glad ijs. Maar als je naar een ander land verhuist vanwege prangende familieomstandigheden, waarom ben je dan in de race voor een baan die eist dat je weer veel van huis bent?”

Lees ook:

Politie reageert chaotisch op storing 112

Het enige nummer dat altijd bereikbaar moet zijn, werkte vandaag urenlang niet. Hulpdiensten gingen de straat op om waar nodig te helpen. De grote vraag is of de storing tot slachtoffers heeft geleid.

KPN wil nog steeds stoppen met XS4ALL

KPN wil de volledige integratie van dochtermerk XS4ALL doorzetten. De afgelopen maanden zijn door het management van KPN en XS4ALL verschillende scenario’s bekeken. Het concern ziet echter het definitieve einde van XS4ALL, iets waar veel protest tegen was, nog altijd als de beste optie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden