KPMG: Nederland vooral goedkoop voor buitenlandse onderzoeksbedrijven

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Met een vriendelijke fiscus, relatief goedkope arbeid en lage energiekosten staat Nederland er goed op bij internationale bedrijven, zeggen onderzoekers van KPMG. Het consultancybureau publiceerde gisteren een rapport over de bedrijfskosten in tien landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan, Canada, Duitsland en Mexico. In dat laatste land zijn bedrijven het goedkoopste af, gevolgd door Canada en Nederland.

Dat Nederland zo aantrekkelijk is voor bedrijven, heeft dat te maken met de omstreden belastingregels?

Volgens Elbert Waller, director bij KPMG Meijburg & Co, niet. "We hebben niet gekeken naar belastingafspraken met andere landen. We kijken alleen naar de belastingdruk. Er is een uitschieter. De belastingdruk voor bedrijven die actief zijn in research and development is veel lager. Dat komt doordat Nederland belastingvoordelen geeft aan werkgevers met research en development-personeel."

De Verenigde Staten komen er in het onderzoek niet best vanaf. Te duur. Toch blijft dat een van de meest aantrekkelijke markten. Speelt er niet meer mee?

"Dat de VS duur zijn, komt door de hogere koers van de dollar. Maar inderdaad, de VS blijven aantrekkelijk. Ons onderzoek gaat alleen over de kostenkant van het opzetten van een bedrijf en de tien jaar daarna. Het gaat niet over andere relevante vestigingsfactoren, zoals de aanwezigheid van een goed opgeleide beroepsbevolking, de kwaliteit van leven en toegang tot grote markten."

Bij een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven horen volgens jullie ook lage loonkosten. Gaat het in een land als Nederland met een ontwikkelde economie niet om de kennis en kunde van mensen?

"Dat is zeker belangrijk voor de keuze van een vestigingsplaats, maar kosten spelen ook een belangrijke rol. Bij bedrijven in de productiesector is loon goed voor 40 tot 57 procent van de totale kosten. In de dienstensector is dat 72 tot 86 procent. Een bedrijf zal dus zeker in de dienstensector bij gelijke kwaliteit goed naar de loonkosten kijken. Wel is het zo dat loonkosten in een land als Nederland minder zwaar wegen dan in landen met een minder ontwikkelde economie die het vooral moeten hebben van arbeid. In Nederland weegt het opleidingsniveau bijvoorbeeld zwaarder dan in minder ontwikkelde landen."

Wat er kan er beter in Nederland?

"Aan de kostenkant scoort Nederland overwegend goed. We staan meestal 1, 2 of 3. Wat minder goed scoort, zijn de kosten voor bedrijfsruimte. Dan is Nederland iets duurder. Ook gas is hier duur, terwijl elektriciteit relatief goedkoop is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden