KPMG adviseerde Easy Life

Accountant KPMG heeft in oktober 2007 het Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life geadviseerd. Het bedrijf is daarom ten onrechte ingeschakeld als onafhankelijk deskundige in de strafzaak tegen de directeuren die worden beschuldigd van oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Advocaat Mark Teurlings van de Helmondse ex-directeur Frans O. (53) heeft dat dinsdag gezegd in zijn pleidooi.

Volgens hem wist zijn cliënt niets over het advies door KPMG aan Easy Life in 2007. De analyse die KPMG voor Easy Life maakte is vorige week anoniem op het kantoor van de advocaat in Amsterdam bezorgd, vermoedelijk door iemand die last van zijn geweten kreeg, zei hij.

Een getuigeverklaring in het strafdossier bevestigt dat KPMG in 2007 is ingeschakeld om de boel te redden, vertelde advocaat Marcel van Gessel van medeverdachte John W dinsdag. Alle betrokken partijen hebben daar collectief overheen gelezen, denkt hij.

Frans O. verkeerde in de veronderstelling dat KPMG onafhankelijk rapporteerde, zegt Teurlings. 'Maar we voelen ons in de maling genomen.'

Volgens de advocaat heeft KPMG geen eerlijke voorstelling van zaken gegeven in de rapportage in opdracht van de rechtbank in Den Bosch. De accountant concludeerde dat Frans O. en zijn beheermaatschappij bijna 10 miljoen euro van de inleg van beleggers hebben uitgegeven aan leningen, vastgoed en dure auto's. Medeverdachte John W. gaf volgens KPMG 2 miljoen euro uit. Teurlings houdt zich vast aan positievere berekeningen door de curatoren van het failliet verklaarde Easy Life

De officier van justitie eiste vorige week tegen beide verdachten celstraffen van ruim 5,5 jaar voor oplichting van beleggers. Van 42 miljoen euro inleg van 500 mensen werd maximaal 9 miljoen euro geïnvesteerd.

De twee hoofdverdachten werden in september 2008 gearresteerd. Ze zaten nadien bijna 17 maanden in voorarrest maar zijn inmiddels ruim 2 jaar op vrije voeten. De rechtbank doet op 26 april uitspraak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden