Kozijnen, liever van kunststof of hout?

Als het aan de consument ligt, kiest hij voor kunststof kozijnen. Tenminste, dat zegt de Vereniging van kunststof gevelelementenfabrikanten op grond van een onderzoek dat het Nipo heeft gedaan onder zo'n zeshonderd Nederlandse huishoudens. Welnee, stelt het Centrum Hout. Meer dan de helft van de mensen kiest nog steeds voor houten kozijnen. Kunststof lijkt misschien gemakkelijker in onderhoud, hout gaat minstens zo lang mee, het is milieuvriendelijker en in ieder geval veel mooier.

ANNIEK VAN DEN BRAND

Eerlijk is eerlijk: ze zijn buitengewoon lelijk, de spierwitte kunststof kozijnen die de afgelopen jaren in menige gerenoveerde vooroorlogse stadswijk zijn aangebracht. Schril steken ze af bij de verweerde, roodbruine bakstenen uit het begin van deze eeuw. Door hun kleur en bijna te strakke vorm vormen ze een stijlbreuk in het straatbeeld.

Dat ze niet mooi zijn, wordt door consumenten inderdaad als nadeel genoemd, erkent Erik de Ruijter, directeur van de Vereniging van kunststof gevelelementenfabrikanten. Maar die mening is volgens hem gebaseerd op de situatie van zo'n tien jaar geleden. ,,Kunststofkozijnen zijn nu te krijgen in allerlei soorten, kleuren en uitvoeringen.''

Een kunststof kozijn is volgens de kenners in aanschaf net zo duur als een degelijk houten kozijn. Uit het Nipo-onderzoek komt naar voren dat vooral huurders zeggen voor kunststof kozijnen te kiezen als ze invloed op de materiaalkeuze hadden. Meestal hebben ze dat echter niet. In koopwoningen overheerst hout. Huiseigenaren hechten meer aan esthetische kwaliteiten dan huurders.

Mensen die kunststof kozijnen hebben, zijn tevredener dan mensen met houten kozijnen, leert de steekproef. Hoe ouder het huis, hoe beter kunststof er in hun oordeel van afkomt.

Dat is niet zo verwonderlijk, zegt Joop Wolff van het Centrum Hout. Toen die oude kozijnen net nieuw waren, was er nog niet zulke goede verf als tegenwoordig om het hout te beschermen. Bovendien zit er vaak oud glas in dat met oude stopverf in de sponning wordt gehouden. Dat vergt onderhoud en levert vaak een minder strak plaatje op.

Wie nu echter nieuwe houten kozijnen laat plaatsen, kan zich verzekerd weten van een investering die minstens vijftig jaar meegaat. ,,Of dat met kunststof ook het geval is, staat nog te bezien. Je ziet mensen nu ook teleurgesteld hun plastic tuinstoelen wegkieperen. Zo onverwoestbaar blijken ze niet en bovendien leeft het materiaal niet.''

Het Centrum Hout is een door de overheid gefinancierd informatiecentrum. Begin jaren negentig besloot Den Haag dat er in de bouw 20 procent meer hout moest worden gebruikt ten koste van zogeheten 'eindige materialen'. Kunststof, dat olie als basisgrondstof heeft, is zo'n 'eindig materiaal'. De olievooraad is niet oneindig, de productie van kunststof vreet veel energie, evenals het recyclen ervan.

,,Over hout leven veel vooroordelen'', zegt Wolff. ,,Laten consumenten zich goed voorlichten, dan is er maar één keuze mogelijk. En als het op esthetica aankomt, kiest iedereen keihard voor hout.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden