Kozakken Boys waakt voor euforie

WERKENDAM - Kozakken Boys neemt voor de derde maal in vier jaar tijd deel aan de strijd om de zaterdagtitel. In 1992 en 1993 vermeldde de balans één, respectievelijk twee punten. De laatste positie was daarmee twee keer roemloos. Gisteren rekende Kozakken Boys in het eerste optreden af met de somberheid en bleef het aan de goede kant van de score: 2-0 tegen IJsselmeervogels.

PETER WILSCHUT

Desondanks kreeg de euforie geen vat op Werkendam. De goede reden daarvoor is dat reeds morgen Katwijk, de laatste twee jaren een klasse apart bij de zaterdagamateurs, wacht. Kozakken Boys weet zich dan gehandicapt door het ontbreken van Viveen, Van Oord, en Malherbe (allen geschorst) terwijl Rikken en Jaco Verbaan zich gisteren in de loop van de westrijd bij de kneuzen meldden. Trainer Hans van der Zee nam vast aan dat beiden tegen Katwijk ook ontbreken, waardoor vijf invallers hun opwachting zullen maken.

Geen euforie, omdat een goede start niet ongebruikelijk is. In 1993 bakte Kozakken Boys ze weliswaar donkerbruin door de landscompetitie te starten met een historisch 9-0 verlies bij het thans gedegradeerde Lunteren. In de return werd nog wel het enige puntje vergaard. Veel beter was de start een jaar daarvoor, toen ACV bij de ouverture werd geklopt (2-1). Daarmee had Kozakken Boys in dat jaar wel alle kruit verschoten.

De zoetste herinnering aan de titelcompetitie herinnert in prestatief opzicht uit 1985. Dat is tegenstrijdig, in die zin, dat zich in dat jaar de meest gewelddadige titelcompetitie uit de historie van het zaterdagvoetbal afspeelde. Op eigen terrein wees Kozakken Boys Spakenburg en GVVV terug, al was een beslissingsduel nodig om Spakenburg tot kampioen te kronen.

Geen euforie gisteravond, maar wel optimale tevredenheid. Van der Zee: “In de eerste helft voetbalden wij wat verzorgder, maar had IJsselmeervogels betere kansen. Na rust hebben wij efficiënt gevoetbald al was er ook toen de mogelijkheid van een tegentreffer. 2-1 was geflatteerd zodat de uitslag mij zeer tevreden stemt.”

De eerste helft van de wedstrijd was een ernstig geval van 'de rem erop houden'. De beide libero's bleven als ouderwetse ausputzers achter hun ruim bemeten defensiegordels. Het spel was daardoor van een voorzichtigheid die in Nederland nauwelijks gebruikelijk is. Na rust vormde momenten-voetballer Frenk van der Kley het verschil tussen de twee ploegen. Direct na de pauze legde hij De Groot en Hopman in de luren, waarna Vorthoren slechts behoefde te knikken: 1-0. Halverwege de tweede helft was de snelle spits de vierde en voorlaatste pion in een niet-onderbroken aanval die begon bij doelman Van de Werff. Van der Kley's loopactie leidde in de Vogels-defensie tot vallende kegels, waarna Leijtens de bal met de de buitenkant van rechts over doelman Hilbers kromde: 2-0. Pas nadien kende IJsselmeervogels de beste periode. De ploeg die de lange bal uit het achterland veelvuldig hanteerde, miste in de slotfase echter gelukkig toen De Groot en Hopman het aluminium troffen.

IJsselmeervogels heeft zichzelf met de nederlaag van gisteren nagenoeg de das omgedaan in de titelcompetitie. Succesvol opereren vraagt minimaal vijf punten. De Spakenburgers kunnen die nog slechts behalen bij dubbele winst in de returns. In dat opzicht kan slechts Rijnsburgse Boys als voorbeeld gelden. Dat stond in 1990 halfweg ook op een schamel punt, maar rekende uiteindelijk af met ACV en NSVV.

Trainer Erik Assink was boos en teleurgesteld: “Het was slappe hap. Alle scherpte ontbrak. Pas na 2-0 kwam er wat leven in de ploeg. Deze nederlaag kunnen we onszelf voor de volle honderd procent zelf aanrekenen”. Assink toont zijn bekende nuchterheid over de dingen die komen gaan: “De Spakenburgse mentaliteit indachtig neem ik aan dat dit een incident was. Dat zal ik de heren inpeperen. Wie weet hoe moeilijk het we dan allereerst Katwijk nog kunnen maken.”

Holland

In de strijd om de zondagtitel is Holland begonnen met een klinkende zege. De kampioen van de hoofdklasse A versloeg Appingedam, de titelhouder van B, met 5-0. Twee van de vijf goals kwamen op naam van Gert van Hanegem, de zoon van de Feyenoord-coach. Zondag staat Appingedam - Baronie op het programma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden