Kozakken Boys ruilt vermoeidheid in voor frivool zomergevoel

WERKENDAM - Kozakken Boys heeft woord gehouden. Na het moeizame competitieslot bleven de herboren Werkendammers gisteravond in het tweede duel om de landstitel zaterdag voetbal tegen ACV aan de goede kant van de score (2-1).

PETER WILDSCHUT

Het kampioenschap bij de zaterdag amateurs is daarmee een aantrekkelijke competitie geworden. ACV verschafte zich zaterdag met de winst op Quick Boys (21) een goede uit gangspositie maar die is in Werkendam volledig tenietgedaan. De zes voorgaande edities in deze vorm hebben namelijk geleerd dat minimaal vijf punten behaald moeten worden uit de vier wedstrijden. Wat impliceert dat ACV nog minimaal een zege nodig heeft.

Kozakken Boys maakte gisteren de meeste aanspraken op de winst. De ploeg heeft van meet af de aanval gezocht. In de vertrouwde 4-4-2-veldbezetting leidde dat na een half uur tot de openingstreffer. Een aanvalsopzet via Vorthoren en topscorer John Verbaan werd door broer Jaco met buitenkant rechtsbinnen gekruld (1-0).

ACV, na 20 minuten onthoofd door een blessure van Peter Kuntz, moest vervolgens de aanval zoeken. Waar in de opening balbezit tot kunst was verheven, legde verdediger Rene van Spijker vlak voor rust de zwakte van Kozakken Boys in de lucht bloot (1-1).

In de pauze heeft de thuisclub vervolgens getoond dat de mentale weerbaarheid terug is. Met onaangetast vertrouwen werd in de tweede helft het eigen spel trouw gezworen. Waarbij de hoofdrol voor 2000 toeschouwers weer werd opgeeist door de broers Verbaan. In de reguliere competitie goed voor 33 treffers, lieten de aanvallers zich ook tegen ACV niet onbetuigd. Evenals bij het eerste doeldoelpunt fungeerde John ook bij de winnende goal als targetman. Zijn schot werd in de 49e minuut nog gekeerd, maar de rebound werd door broer Johnook John: zie hier drie regels boven - AL corr eenvoudig verzilverd (2-1).

In het vervolg moest ACV de vertrouwde gestyleerde patronen laten varen. De aanval De Vries, Van Vugt, Deuring toonden wel voetballend vermogen maar te weinig stootkracht en fysieke kracht. Pijnlijk werd het gemis in die fase van Kuntz en spits Meertens - libero in plaats van de even voor de wedstrijd afgehaakte Bert Scholing - in de aanval gevoeld.

Daarnaast keepte de veel gekritseerde Kozakken Boys-doelman Hentenaar uitgerekend tegen ACV de wedstrijd van zijn leven. Zo keerde hij zekere treffers van Van Vugt en Deuring. Anderzijds kwam ACV niet ongeschonden uit de strijd. De tegenvallende Assenaren zagen in de slotfase van Spijker (7e boeking) en doelman De Jong na onbehouwen charges geboekt.

Kozakken Boys-trainer Jan Everse was na afloop meer dan tevreden: "ACV kwam voor een punt. We hebben ze de bal achterin laten rondspelen en zelf op het juiste moment toegeslagen. Het was natuurlijk niet in ons nadeel dat Scholing en Kuntz uit de spits wegvielen. Dit geeft vertrouwen om verder te gaan." Met de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Quick Boys in het vooruitzicht hebben de als underdog gestarte Werkendammers plotsklaps prima papieren voor deze publiekskraker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden