Kozakken Boys rekent zich rijk

WERKENDAM - Dwars tegen alle financiële griep in timmert Kozakken Boys sportief stevig aan de weg. Zaterdag klommen de Werkendammers over de rug van DVS'33 (2-1) naar een ongedeelde leiderspositie in de eerste klasse B.

AAD VAN DER GRAAF

Kopzorgen over een schuldenlast van om en nabij de zes ton hoeven niet hun weerslag te hebben op prestaties in het veld. Sinds 1 februari, de datum waarop een buitengewone ledenvergadering officieel op de hoogte werd gesteld van een gigantisch tekort en meteen het vertrouwen opzegde in het bestuur, heeft Kozakken Boys zijn kandidatuur voor het kampioenschap hoog gehouden. De laatste vier wedstrijden leverden zeven punten op met een doelsaldo van 13-2. Kozakken Boys' laatste nederlaag (Achilles Veen, 1-0) dateert van 5 november vorig jaar. Sindsdien lieten de Werkendammers slechts een veer bij Lunteren (0-0) en VVGZ (1-1). Als Kozakken Boys die cadans kan vasthouden en de concurrentie blijft pendelen tussen plus en min, dan gaat Werkendam twijfel voor de vierde keer in vijf jaar een kampioensreceptie organiseren.

Tegenover dit zonnige optimisme stond zaterdag de kille praktijk van een wedstrijddag. De ploeg van trainer Hans van der Zee worstelde en kwam in het lentezonnetje slechts met de grootste moeite bovendrijven. Verdedigend leek het nog wel ergens op. Eric Gouda en Geran Rikken waren belast met persoonlijke mandekking en gaven nauwelijks kansen weg. Libero Paul Malherbe functioneerde daarbij als extra slot op de deur en keeper Johan van der Werff was een betrouwbare sluitpost.

De problemen voor Kozakken Boys begonnen met de opbouw van een aanval. Er waren radertjes te over, maar die grepen niet in elkaar. Niet alleen in de beginfase, maar ook later toen toch langzamerhand wel eens verwacht mocht worden dat spelers hun zenuwen de baas waren. Het werd zelfs gaandeweg de eerste helft alleen maar droeviger. Geen fatsoenlijke combinatie kwam er uit de Werkendamse voeten. Kees Govers bijvoorbeeld, de vormgever van het middenveld, zette diverse malen een postbodepet op om vervolgens na een ren van dertig, veertig meter de bal af te leveren bij een tegenstander. Behalve het balletje brengen was ook de lange haal door het centrum populair. Het was daardoor allemaal een tikkeltje te voorspelbaar en dus simpel te verdedigen.

DVS werd er niet warm of koud van, maar net als Kozakken Boys was ook het team van trainer Steef van de Oosterkamp niet bij machte de strijd tot een topontmoeting op te krikken. Alleen aanvoerder Herman Kok en de jonge Abel van Willigen gaven soms het goede voorbeeld, maar kregen weinig navolging. “We zijn geen topploeg als Katwijk, IJsselmeervogels en Kozakken Boys”, gaf Van de Oosterkamp toe. “Het oogt vaak niet wat we doen, maar daar wordt aan gewerkt. Het is voor DVS al grandioos om een topper te mogen meemaken.”

Pas na de fraaie bevliegingen van Patrick Leytens (55ste minuut) en Govers (65ste) ging DVS serieus in het offensief. Voor het bewerkstelligen van de gelijkmaker - een door Arie Eelsing benutte strafschop - had de ploeg uit Ermelo niet meer dan luttele minuten nodig. Mogelijkheden om ook de 2-1 achterstand ongedaan te maken deden zich echter niet meer voor. Kansen op 3-1 waren in de slotfase wel levensgroot aanwezig, maar John Verbaan faalde alleen voor de keeper en Frenk van der Kley had pech met zijn knal op de onderkant van de lat. Kozakken Boys betaalde de verdiende overwinning uiteindelijk met vier gele kaarten. De kaart voor Rikken houdt een schorsing in van drie wedstrijden. De warrig leidende scheidsrechter Kreileman slingerde ook nog eens twee spelers van DVS op de bon. In die zin was er wel sprake van een topwedstrijd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden