Kozakken Boys gestyleerd aan top

WERKENDAM - Kozakken Boys is een begrip in het zaterdagvoetbal. Alleen de naam al staat garant voor landelijke bekendheid. Daarnaast verwierf de club zich lange tijd vooral faam als typische representant van het ongepolijste voetbal rond de degradatieplaatsen.

LOEK LAURMAN

Steeds vaker echter melden de Werkendammers zich meer gestyleerd aan de top van de ranglijst. Dat laatste is ook dit jaar het geval. Het tijdperk van het boerenkoolvoetbal werd ruim tien jaar geleden afgesloten, toen beroepsmilitair Marcel Kuipers als trainer de woorden organisatie en discipline niet alleen introduceerde, maar tijdens zijn eenjarig verblijf ook inhoud gaf. Zijn opvolger Gert Bals profiteerde dankbaar van het ontwikkelingswerk, zodat in het voorjaar van 1985 de eerste titel als eersteklasser een feit was.

Er zouden er in 1992 en 1993 nog twee volgen, maar die vallen eigenlijk in het niet bij de prestatie die de allereerste keer werd geleverd. Toen bestond het elftal immers voornamelijk uit jongens uit het eigen dorp, in ieder geval uit de directe omgeving er van. Gert-Jan Commu was destijds een eenzame buitenstaander.

Na 1985 heeft de Werkendamse club, vooral onder voorzitter Aart Groeneveld, zich meer en meer ontwikkeld van trendvolger naar trendsetter in het amateurvoetbal. Uit het schemergebied tussen professionalisme en amateurisme vinden steeds vaker spelers de weg naar Werkendam. Bij de twee recente titels was de eigen inbreng dan ook zeer beperkt.

Geheel in de stijl van de laatste jaren probeert Kozakken Boys na het qua succes mislukte seizoen 1993/94 nu weer een winnend elftal op te bouwen. Het contract met trainer Jan Everse werd niet verlengd en spelers als Asmus en Frehé mochten vertrekken. Voor hen in plaats kwam een grote groep nieuwelingen. Voorop trainer Hans van der Zee, die zowel bij Quick Boys als IJsselmeervogels de top van het zaterdagvoetbal ruimschoots heeft verkend.

Toch heeft hij nog steeds geen kampioenschap achter zijn naam staan. Dat euvel moet dus nu maar in Werkendam worden verholpen. Bij die poging moet hij minstens vijf spelers inpassen. In het elftal dat zaterdag tegen GVVV speelde (2-2), deed dat vijftal (Geran Rikken, Kees Govers, Paul Marherbe, Ries Fok en Frenk van der Kley) in elk geval mee en zij zullen wel niet als bankzitters naar Werkendam zijn gehaald.

Frenk van der Kley is overigens wel op een merkwaardige manier in Werkendam verzeild geraakt. Na een teleurstellend seizoen bij derdeklasser Zwaluwen Vlaardingen, meldde hij zich weer bij zijn oude club Quick Boys aan. In Katwijk hield men echter de boot af om de doorstroming van de jeugdspelers niet te frustreren, waarna de snelle spits zijn toevlucht maar zocht bij de trainer die hij ooit bij Quick Boys leerde kennen. In Werkendam heeft hij zich in korte tijd al aardig populair weten te maken. Concurrentie van Rob Soffers zal hij daarbij niet meer ondervinden. De middenvelder, die samen met Kees Govers van het Belgische Zwarte Leeuw afkomstig was, is na vijf wedstrijden al weer vertrokken. Hij speelt weer in België, nu voor Overpelt.

Tegen GVVV was de afwezigheid van John Verbaan echter problematischer. Met een wisselwerking tussen Jaco Verbaan, Kees Govers en Paul Marherbe probeerde trainer Hans van der Zee de ruimte tussen de twee spitsen te vullen, een rol die anders voor Patrick Leytens is weggelegd. Het mislukken van die taktische manoeuvre was er mede oorzaak van dat GVVV in de wedstrijd kon groeien en tot twee keer toe de leiding kon nemen. Het is dat Leytens zich ook op de positie van John Verbaan een goed afmaker toonde, anders had Van der Zee na afloop niet tevreden kunnen constateren dat de voorsprong van drie punten op het door hem hoog ingeschatte GVVV intact was gebleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden