Kouwe oliebol

Doodmoe van het omzien struikelen we het nieuwe jaar binnen. Een loslopende Sacha de Boer bij het NOS-jaaroverzicht, de opmerkelijkste televisiemomenten bij RTL4, een speciale terugblik van Netwerk, het jaaroverzicht van Jack Spijkerman en natuurlijk het spervuurwerk van Lebbis en Jansen: was dat 2003 nou werkelijk zo opmerkelijk?

Wim Boevink

Irak en Wilnis.

Omzien hoort bij oudjaar, we krijgen het oude nieuws nog eens als een opgewarmde prak gepresenteerd, eet smakelijk. Dat die presentatie dit jaar zo schraal uitviel kwam vrees ik vooral door het gemis van Freek de Jonge. In een van hun talloze interviews hebben zijn 'vervangers' -Lebbis en Jansen- zich wat smalend over De Jonge uitgelaten als een wat uitgerangeerde oude meester, maar je zult maar eenzaam zijn geweest op die oudejaarsavond en met een schaal koude oliebollen op schoot naar Lebbis en Jansen hebben moeten kijken omdat het op al die andere kanalen sneeuwde.

Ik zal u zeggen hoe dat is. Een tortuur is het.

Ze hadden het kleinste zaaltje van Amsterdam nog juist vol weten te krijgen met eenzamen die tegen betaling wel wilden lachen en dat lachen klonk het hele lange uur lang zeer vermoeid en blikkerig. Ik heb het bij mij op de bank geturfd: vier keer een flauwe glimlach. Even heb ik de aanvechting gehad om deze ruimte geheel prijs te geven aan een transcript van passages uit de voorstelling om te zien of het misschien aan mijn gebrek aan humor lag of aan die ouwe oliebollen - want als tekst kan een grap misschien best werken. Maar ik heb ervan afgezien toen ik het onderstaande fragment had uitgetikt en de humor ervan nog afweziger bleek dan op tv.

Toch hebben we hier van doen met twee vakmensen op het gebied van de satire die zijn terechtgekomen op het hoogste podium dat voor een Nederlands cabaretier is weggelegd: de oudejaarsconference. En er is heel veel satire in dit land, dat heeft onze minister-president ons ook al duidelijk gemaakt.

Balkenende's kritiek op de satire rondom het koningshuis werd door Lebbis en Jansen gretig en geheel voorspelbaar aangegrepen voor een reeks van zo grof mogelijke schimpscheuten aan het adres van enkele leden van het koninklijk huis zo in de trant van: ,,Willem-Alexander is dom. Daarom is dat prinsesje te vroeg geboren. Als ze straks naar de LOM-school moet kunnen ze zeggen: ja, ze is te vroeg geboren, he.''

Schoppen tegen een dood paard, noemde Lebbis al die grappen over de koningin en haar familie en dus schopten ze minutenlang tegen een dood paard, terwijl het zaaltje er nog wat lachjes uitperste. ,,Die Mabel Wisse Smit ziet er toch uit alsof ze uit de grafkelder is gekomen in plaats van dat ze erin is gegaan.'' Neem nog een oliebol.

Er werd -in het tempo dat hun eigen is- nog flink wat getierd, gerost en opgepleurd, maar het niveau wilde maar niet echt stijgen. Een cultuurdraagster als Tooske (van Idols) kreeg ervan langs en nog hoger mikten ze hun pijlen op de nationale verkondigster van het weerbericht. ,,Koop maar eens vrouwenkleren, Marion de Hond, en ga je met je dikke reet voor mijn kaartje weg!''

Ik beken: hierom heb ik heel flauwtjes gelachen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden