Kousenband

In de berichtgeving hadden ze het steeds over 'Knights of the Garter'; de voormalige premiers Tony Black en Gordon Brown zouden door het koninklijk paar niet zijn uitgenodigd voor de trouwerij vrijdag, niet omdat ze te links zijn maar omdat ze geen Knights of the Garter zijn. Margaret Thatcher en John Major zijn dat wel en die zijn daarom wel welkom.

'Knights of the Garter', alsof we die goeie ouwe 'Ridders in de Orde van de Kousenband' vergeten zijn. Hoe zouden we! Wel verkeerde ik jarenlang in de veronderstelling dat die Orde van de Kousenband een verzinsel was, iets uit een sprookjesboek. In mijn compendium voor koninklijke zaken, 'Jeroen in Hazevoets rijk' van Daan Zonderland (tweede druk 1961) wordt de held Jeroen, reeds Drager van de Zilveren Sleutel, vanwege zijn verdiensten voor het kabouterrijk van Koning Hazevoet tot Ridder in de Orde van Gouden Glappioen geslagen, en daarna tot ridder In de Orde van de Ivoren Boterfant, de Orde van het Koperen Klaphoen, De Orde van de Gevederde Pruikslang, de Orde van de Zilveren Zonneworm en ten slotte in de Orde van de Deugdzame Heilbok. Zoiets dus. Maar de Orde van de Kousenband bestaat wel degelijk, al zullen u en ik er niet in opgenomen worden. Het is zelfs zo'n beetje de oudste Europese ridderorde, in 1348 door Edward III van Engeland ingevoerd. Waarom Kousenband? Omdat Edward III een oogje op de Gravin van Salisbury zou hebben gehad. Toen die op een dansfeest haar kousenband verloor raapte Edward het ding op, bond hem om z'n been en sprak de gedenkwaardige woorden, die ik overigens ook jarenlang niet begreep: 'Honi soit qui mal y pense': Schande over wie er kwaad van denkt. Mooi verhaal, zal wel niet waar zijn. Maar sindsdien knoopt de soeverein van de Orde elke nieuwe ridder een kousenband om het been. Maar de Queen, beetje te oud voor dat soort klusjes, liet dat bij John Major over aan een ondergeschikte. Toch mag hij komen.

De Orde van de Kousenband is dus een fijn Brits instituut, maar ook buitenlanders krijgen hem soms, vorsten vooral, Koningin Beatrix bijvoorbeeld heeft hem thuis hangen, en Keizer Hirohito had er een, die hij in 1941 wegens misdragingen tegen de Britse kroon moest inleveren maar hij kreeg hem in 1971 weer terug.

De vraag is waarom Tony Blair en Gordon Brown hem dan nog niet omgebonden hebben gekregen en dus qualitate qua naar de bruiloft zouden mogen, immers ex-premiers zijn goede gegadigden voor de Kousenband, zowel Harold Wilson als Edward Heath waren ooit in de Orde opgenomen. Misschien toch niet monarchistisch genoeg? Het antwoord luidt waarschijnlijk dat de Orde van de Kousenband al vol zit. Er is namelijk een vast aantal ridders, 26, en dat aantal was in 2008 toen Tony Blair nog maar net weg was en Brown nog in Downingstreet zat te knoeien, al bereikt. Ach, dan kijken ze maar televisie hoor, samen met die andere twee miljard.

Trouwens, persoonlijk was ik liever Ridder in de Orde van het Gulden Vlies geweest. Die hoeven in elk geval niet in zo'n potsierlijke mantel met struisverenmuts naar het feest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden