Koud

De intocht van luchtmassa's uit de poolstreken is gisteren verre van zachtzinnig verlopen. Bij volop buiïge regen en en veel wind daalden de temperaturen 's middags plaatselijk tot waarden waar september zelfs bij nacht niet aan toegekomen was.

In Huizen stond de thermometer om 18 uur op 6.8' (Nieuwerkerk 5.6') tegen een laagste septemberwaarde van 7.3'. Aan de voorzijde van een tweede koufront, dat de overgang naar de poollucht markeerde, was het kwik bij wat zon tot 12-14' opgelopen en Eindhoven scoorde nog 16.8. Met de frontale regens van gisternacht viel er plaatselijk meer dan 30 mm over het etmaal. Koplopers waren Hoogvliet en Rotterdam-West met 36 mm. Verder in Groesbeek 35 mm, Dordrecht 34, Den Haag-Moerwijk 32, Nieuwerkerk 31, Oud Beijerland 30, Vlijmen 29, Aalsmeer 28, Losser, Brummen en Sint Oedenrode 27, Harderwijk 26 en Volendam, Bloemendaal en Apeldoorn 25.

Compleet winterweer heerst momenteel in Lapland. Kiruna mat gisternacht -13.5' en Naimakka -12.0.

Tussen een depressie boven Finland en een hogedrukgordel over het oostelijk deel van de oceaan reikend tot boven Groenland blijven de lange aanvoerlijnen uit het hoge noorden vandaag intact. Boven het relatief warme zeewater ontstaan gemakkelijk buien die van hagel en onweer vergezeld over ons land trekken. Tussen de buien door zijn er kortstondige felle opklaringen maar de temperaturen blijven ruimschoots onder normaal. In het binnenland wordt het niet warmer dan circa 9', hetgeen in schril contrast staat met de zomerse waarden die op Dierendag 1983 werden gemeten. Toen in De Bilt 26.5 en in Venlo 28.1'. Verder staat er langs de kust een krachtige tot harde noordwesten wind.

Ook morgen vallen er nog enkele buien. Later neemt de buiïgheid langzaam af en met maxima rond 12' is het minder koud. De afname van de buiïgheid hangt samen met een duidelijke stabilisatie van de atmosfeer onder invloed van een tot meer dan 1035 hPa aanzwellend luchtdrukmaximum nabij ZW-Engeland. Het hogedrukgebied koerst tijdens de tweede helft van de week van West- naar Oost-Europa en zorgt bij ons voor aanmerkelijk beter weer. De neerslagkansen nemen af, er komt meer zon en tegen het einde van de week lopen de temperaturen op tot 16'. Vooralsnog wel koude nachten met plaatselijk vorst aan de grond.

September was erg nat en somber maar qua temperatuur werd de maand met gemiddeld in De Bilt 13.6' tegen normaal 14.0' op de been gehouden door de warme nachten. De gemiddelde minimum temperatuur in De Bilt is namelijk uitgekomen op 10.2' tegen normaal 9.4'. Overdag was het evenwel aan de frisse kant: de gemiddelde maximum temperatuur is uitgekomen op 17.4' tegen normaal 18.7.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden