Koude oorlog tussen Bill de Blasio en politie duurt voort

Honderden agenten keerden burgemeester Bill de Blasio de rug toe tijdens de begrafenis van hun collega Wenjian Liu op 4 januari 2014. Beeld afp

De gemoederen tussen Bill de Blasio en de Amerikaanse politie liepen de afgelopen weken hoog op, en de kloof lijkt voorlopig nog niet gedicht. In een toespraak riep de burgemeester van New York op tot verzoening, maar volgens Patrick Lynch, voorzitter van de conservatieve vakbond NYPBA, heeft De Blasio 'bloed aan zijn handen'.

Lynch doelde daarmee op het bloed van de agenten Wenjian Liu en Rafael Ramos, die in december werden doodgeschoten als vergelding voor het politiegeweld tegen zwarte minderheden. Burgemeester De Blasio zwengelt het wantrouwen jegens de politie aan, vinden veel agenten.

Hun ongenoegen ontstond toen Bill De Blasio vorig jaar de raciale vooroordelen bij de politie aan de kaak stelde. "Door onze geschiedenis moeten we tegen elkaar blijven zeggen dat zwarte levens er ook toe doen", zei de burgemeester in een reactie op de dood van Michael Brown, de zwarte jongen die vorige zomer in de Amerikaanse stad Ferguson werd doodgeschoten door een witte agent. De Blasio vertelde vervolgens over de angst van zijn zoon - die een zwarte moeder heeft - voor een confrontatie met de politie.

Vijandige stilte
Die opmerkingen schoten een deel van de Amerikaanse politie in het verkeerde keelgat. De Blasio toont zich niet solidair met agenten in het debat over geweld tegen (zwarte) minderheden, aldus de agenten. Een koude oorlog tussen corps en burgemeester is nu het gevolg.

Veel agenten keerden De Blasio zwijgend de rug toe tijdens zijn toespraken bij de begrafenissen van de vermoorde agenten Ramos en Liu, die op 27 december en 4 januari plaatsvonden. Na de toespraken volgde geen applaus, maar een vijandige stilte.

Voor schut
De Blasio lijkt vooralsnog niet van plan om in te binden en noemde de agenten die hem de rug toekeerden 'respectloos tegenover de families die een naaste hebben verloren'. "Ik snap niet waarom iemand dat in die context zou doen", aldus de burgemeester. De New Yorkse politiecommissaris William Bratton steunde De Blasio en zei dat de agenten zichzelf met de actie voor schut hebben gezet. "De uitvaart van een held gaat over rouwen, niet om rancune", aldus Bratton.

De Blasio riep bij de uitvaart van agent Liu op tot verzoening. "New York is altijd een tolerante stad geweest, maar soms wordt dat op de proef gesteld", zei de burgemeester. "Laten we die New Yorkse traditie van samenleven in harmonie weer oppakken." Maar de agenten die de uitvaart buiten op de tv-schermen volgden, lieten duidelijk merken dat ze daar niet op zitten te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden