Koude oorlog bij 'VI' op tv

Kleedkamerhumor. Over voetbal discussiëren en ondertussen een beetje dollen. Elkaar pesten en in de zeik nemen. Het was jarenlang de succesformule van de mannen aan tafel bij RTL's 'Voetbal International'.

"We spreken het jargon uit de voetbalkantine, met wat platte humor", schrijft Johan Derksen deze week in zijn column in het blad VI, over de oorspronkelijke chemie met zijn mede-presentatoren Wilfred Genee en René van der Gijp. Die chemie is nu even weg. En de vraag is of het weer goed komt. Derksen en Van der Gijp hebben de pesterijtjes ingeruild voor een koude oorlog.

Concrete aanleiding: het interview in de serie Tien Geboden in Trouw van zaterdag, waarmee van der Gijp de irritatiegrens van Derksen definitief overschreed. Samengevat: 'Gijp' zette in deze krant zijn tafelgenoot weg als een al te chagrijnige zakkenvuller. Een einzelgänger die na de eindtune van de uitzendingen alleen maar snel naar huis wil.

De rapen zijn gaar, wanneer Derksen in zijn column neerbuigend op de uitval van de 'overspannen' en 'megalomane' Van der Gijp reageert: "Met zijn ellenlange tirades en zijn neplach is hij intussen een karikatuur van zichzelf. Maar uitgerekend hij gaat een bom onder het programma leggen. En ik kan nog steeds niet boos op hem worden."

Bij het gebrouilleerde drietal gaat het ook om geld. Derksen geeft toe dat de oude succesformule tevens een gouden verdienmodel was voor alle drie. Genee kon na een mislukking bij Talpa zijn carrière nieuw leven inblazen, Van der Gijp verdiende lekker aan allerlei schnabbels en Derksen stak onbeschroomd de sportboeken van zijn eigen uitgeverij richting camera. "We hadden alle drie een reden om er te gaan zitten." Ze gedoogden elkaar, tot de bom van Van Gijp onder tafel rolde. Al rijst de vraag of het geen nepbom is. Het gebekvecht leverde immers zo vaak nieuwe aandacht van de kijker op. Kiften ze er gewoon even een schepje bovenop?

De RTL-manager die over het programma gaat, vreest niet voor de toekomst van het programma. "Ik begin me pas zorgen te maken als ze wat dat betreft op hun lauweren gaan rusten", zegt hij over de permanente ruziesfeer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden