Koude nachten

Zaterdagochtend om 01.59 uur staat de zon boven de Kreeftskeerkring ofwel dan is het ’zomerzonnewende’ ook wel solstitium genoemd. Wanneer we de zomerzonnewende in wereldtijd (Universal Time, afgekort UT) aangeven, dan begint de astronomische zomer om 23.59 uur. Hoewel het slechts om een minuut gaat, is het de eerste keer sinds 1896 dat de zomer op 20 juni een aanvang neemt. Persoonlijk stel ik het altijd wel op prijs wanneer polaire luchtmassa’s rond de langste dag het weerbeeld bepalen. Wanneer het uitspansel ’s nachts niet door wolken wordt gestoffeerd, is er namelijk in het noorden van het land nauwelijks sprake van nachtelijke duisternis.

In de polaire lucht is het gisternacht in het binnenland trouwens sterk afgekoeld. Op de vliegbasis Twenthe werd een laagste temperatuur van 1,4º gemeten: aan het aardoppervlak kwam het zowaar tot (afgerond) 3 graden vorst. Voor het laatst was het zo laat in juni in 1996 een fractie kouder. Op de 15de werd toen, eveneens op de vliegbasis Twenthe, 1,3º geregistreerd.

Tijdens de afgelopen nacht is het opnieuw koud geweest met op meerdere plekken vorst aan de grond. Vandaag overdag is het dankzij een hogedrukgebiedje boven het noorden van het land fraai weer. Het blijft overal droog, het is vrij zonnig (later op dag sluierbewolking) en de middagtemperatuur komt uit op circa 20 graden. Verder een zwakke, veranderlijke wind, maar in de kustgebieden in de loop van de dag een zwakke tot matige zeewind. De komende dagen trekt een depressie vanuit de regio Schotland naar Scandinavië.

Het frontensysteem kan woensdagmiddag het noorden schampen met als gevolg mogelijk een weinig (mot)regen, in de rest van het land blijft het droog. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 19 en 23 graden en de zuidwestenwind wordt aan de kust vrij krachtig. Donderdag bereikt een actiever, enigszins slepend koufront ons land. Er moet dan met veel bewolking en enige tijd regen rekening worden gehouden. Verder wordt de zuidwestenwind, later ruimend naar west, aan de kust krachtig tot hard.

De maximumtemperatuur loopt uiteen tussen 17 en 21°. Ook op vrijdag zijn de regenkansen tamelijk groot. In het weekeinde wordt het met de komst van hogedruk weer droger maar of de weersverbetering lang zal aanhouden is onzeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden