Weblog

Koude kernfusie toch geen koude kermis?

Buurman Sjef Ramakers krijgt volgens mij geen spijt van zijn 28 panelen. Koude kernfusie lijkt nog ver weg.

Het leek even heel erg stil te worden rond de koude kernfusie van de Italiaan Andrea Rossi. Maar inmiddels wordt het toch weer warm aan het front van Rossi's E-cat, mede namens nota bene de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa.

We horen er niks meer van, of we horen er niks meer van. Dat was ongeveer mijn inschatting begin november vorig jaar. Óf de Amerikaanse legerklant van Rossi zou verdere openbaarmaking willen voorkomen, óf Rossi zou dat als excuus gebruiken om voorlopig te kunnen blijven zwijgen. Zoiets vreesde ik.
Maar zie: in december kwam er plots veel nieuws los op de website over de Energie-katalysator oftewel E-Cat. Een vroegere compagnon in Griekenland, Defkalion, ontpopte zich als concurrent en beide groepen kondigen nu aan om dit jaar werkende centrales te zullen leveren. Dat klinkt veelbelovend.

Rossi zelf is ondertussen overgestapt op een nieuwe aanpak. Ging hij eerst voor de professionele markt, met middelgrote centrales, nu zegt hij huiscentrales te gaan maken. Dit jaar al één miljoen stuks. Begin januari plakte hij daar nog een prijskaartje op van 150 dollar per kiloWatt aan capaciteit, inmiddels is hij gezakt naar 50 dollar. Dat wil zeggen dat je straks bij hem voor 500 dollar (385 euro) een centrale moet kunnen kopen die 10kW levert, genoeg voor een huishouden. Zelfs veel te veel als je die centrale een heel jaar zou laten draaien, want dan kom je uit op een kleine 90.000 kiloWattuur, wat pakweg dertig keer zo veel is als ik in een heel jaar verbruik. Zelfs mijn buurman, die geen gasaansluiting heeft en zijn huis elektrisch verwarmt, komt niet verder dan zo'n 18.000 kWh per jaar.
Kortom: het lijkt een beetje veel van het goede. En het gemak waarmee Rossi eerst overstapt van professionele naar consumentenmarkt, en vervolgens de prijs meer dan halveert: het stelt me allemaal niet echt gerust.

Recent lijkt er echter een echte bevestiging van Rossi's gelijk te zijn gekomen. Bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa komt onderzoeker Joseph Zawodny met iets dat er veel op lijkt, zie hier. Hij spreekt over een schone vorm van nucleaire energie zonder akelig afval. Zawodny komt ook met een systeem dat nikkel gebruikt, net als Rossi's E-Cat, en ook deze Nasa-onderzoeker heeft het over een thuiscentrale waarmee je stroom opwekt en waarvan de restwarmte gebruikt kan worden voor warm water en ruimteverwarming. Dus: Zelfs de Nasa bevestigt nu Rossi!
Jammer, maar: nee. Zawodny heeft een eigen blog en daar gaat hij in op alle commotie over zijn video en de E-Cat. Kort en bondig samengevat: ja, Zawodny denkt dat er iets mogelijk is dat op de koude kernfusie van Rossi lijkt, en: nee, dat heeft nog nergens tot een bewezen systeem geleid. Onafhankelijke, wetenschappelijke controle van zo'n soort e-cat is Zawodny nog niet tegengekomen. En hij verwacht het ook niet op korte termijn.

Persoonlijk denk ik dat het nieuws van Rossi nu al zo lang rondwaart dat je had moeten verwachten dat de energiesector er al arm van had moeten worden. Op de aandelenbeurs dan. Beleggers hebben de olie- en elektriciteitsbedrijven echter nog allesbehalve laten vallen. Dat geeft volgens mij aan dat Rossi die beleggers bepaald niet overtuigt.

Ik sluit me voorlopig dan toch maar aan bij Zawodny: koude kernfusie is misschien op de lange termijn realiseerbaar, maar wie het op de korte termijn verwacht, komt toch nog van een koude kermis thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden