Koude december?

(Trouw) Beeld
(Trouw)

De Britse weerdienst heeft haar winterprognose iets bijgesteld. Men gaat voor het Noordzeegebied nog wel uit van een zachte winter, maar december doet niet meer mee. „We are likely to have a cold start to the winter with temperatures below average in December”, bericht de Met Office. Als de voortekenen niet bedriegen, zou men best wel eens gelijk kunnen krijgen. Het Europees weermodel zinspeelt voor medio volgende week op de vorming van een hogedrukblokkade tussen IJsland en Noorwegen. Tegelijkertijd lagedruk boven de Middellandse Zee, met trogvormige uitlopers naar de Oostzee en Zuid-Engeland. Al met al een winterse luchtdrukverdeling. Nu maar afwachten of dit scenario niet van ’tekentafel naar prullenbak’ gaat. In het noorden van Europa wordt in ieder geval hard gewerkt aan een winters reservoir. Op veel plaatsen ligt een dik pak sneeuw (Esrange bij Kiruna 50, in Ust-Usa, Noordoost-Rusland 38 centimeter) en de vorst is pittig. In het Russische Pecora werd gisternacht -32,2, in Ust-Usa -32,9º gemeten.

Jan Visser

De bovenlucht koelt vandaag af en dat proces heeft enkele (hagel)buien tot gevolg. In de kustgebieden is ook onweer mogelijk en landinwaarts neemt aan het einde van de dag de kans op (natte) sneeuw toe. De temperatuur loopt vanmiddag op naar circa 5 graden (vanochtend lokaal kans op gladheid) en de wind krimpt naar west tot zuidwest. Vanavond wordt de wind zuid. Aanvankelijk staat langs de kust overigens nog een (vrij) krachtige west tot noordwestenwind. Morgen trekt een randstoring van Engeland naar Frankrijk. Onzeker is of het neerslaggebied (regen en sneeuw) tot het zuiden van ons land weet door te dringen. Voor de rest draait het om enkele (hagel)buien, hier en daar wat zon en na lichte vorst tijdens de ochtend loopt het kwik ’s middags op naar circa 4 graden. De zwakke tot matige wind waait uit het westen, later krimpend naar zuid.

Van donderdag tot begin volgende week is het wisselvallig weer. Een depressie arriveert boven het Noordzeegebied en veroorzaakt perioden met regen, vrij veel wind en relatief hoge temperaturen. Na zondag koelt het weer af. Gisternacht heeft het in het oosten licht gevroren. Om 9 uur was het in Hupsel -1.9º. Verder scheen de zon nog vrij lang in het oosten, in het westen was het overwegend zwaar bewolkt. Op enkele plaatsen ontstond in korte tijd soms dichte mist.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden