Kou houdt nog even aan

De winter is dit jaar vroeg begonnen! Over een week is het officieel lente (maandagavond 20 maart) maar als lentemaand geeft maart voorlopig niet thuis. Gisteren werd het voor de vierde keer deze maand lokaal beneden -10,0º. Vrijdagavond 3 maart meldde Lelystad -10,8º, zaterdagnacht 4 maart werd het in Mariënberg -12,8°, zondagochtend 12 maart op de vliegbasis Twenthe -10,2° en gisterochtend werd op het stralingsgevoelige meetpunt te Eerbeek op de Veluwe -11,4º gemeten. De landelijk laagste temperatuur rond midden maart bedraagt, gerekend vanaf 1901, -12,6º op 11 maart 1958 te Rotterdam. Het eerste kievitsei werd toen pas op 28 maart gevonden. Spectaculaire maartkou beleefde ons land in 1845. Op de 14de werd het in Groningen -21º. Een inwoner van Gorkum noteerde op de 12de: “De wind als voren, heldere lucht, strenge kou, men passeert de rivier geregeld met paarden en rijtuigen.“ Later in de maand neemt de kou weliswaar af maar de gegoede burgerij ziet op de 23ste een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: paaseieren eten op het ijs.

Nog veel kouder dan bij ons was het gisternacht in het noorden van Duitsland. In Itzehoe, waar de sneeuw 25 centimeter hoog ligt, werd -20,1º gemeten en in Horn, Zuidoost-Zweden werd het zelfs -24,6º.

Onder regie van een sterk en omvangrijk hogedrukgebied boven het noorden van Rusland en Scandinavië (kerndruk vandaag 1045 hPa ter hoogte van de Witte Zee), voeren oostenwinden vandaag en de komende dagen aanhoudend koude lucht naar ons land. De lucht is wel iets vochtiger zodat het over het algemeen wat minder zonnig zal zijn, maar de neerslagkansen blijven klein.

In het weekeinde zien we een ontwikkeling die gelijkenis vertoont met begin maart. In de regio Groenland-IJsland ontwikkelt zich opnieuw een hogedrukblokkade. Aan de oostflank van het hogedrukgebied dreigt na het weekeinde een nieuwe uitbraak van arctische kou via Scandinavië naar het Noordzeegebied. In dat geval krijgt het kwik, dat tegen en tijdens het weekeinde langzaam herstelt, een nieuwe knauw. Bovendien neemt de kans op sneeuwbuien toe.

Vandaag is het zwerk enigszins versluierd, later wordt de bewolking in het westen dikker maar tot neerslag komt het niet. De temperatuur loopt op naar 5° en het waait matig uit oosten tot zuidoost. Morgen meest zonnig, een iets aantrekkende oostenwind en na lichte tot matige vorst wordt het circa 5°.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden