Kotters in Vlissingen en Arnemuiden varen weer uit

Zeeuwse vissers komen met handelaren tot een overeenkomst, net als eerder hun collega's op Urk

Ook in Vlissingen en Arnemuiden zijn afgelopen nacht de meeste vissers weer uitgevaren. Daarmee eindigt de staking van de Zeeuwse vissers, die maandag begon.

De vissers en de groot- en kleinhandels leggen de laatste hand aan een intentieovereenkomst, vergelijkbaar met de overeenkomst die afgelopen maandag werd gesloten op Urk. Daar waren de vissers op dat moment al een week in staking.

"Nu kunnen de vissers eindelijk weer wat verdienen met hun vangst", zegt een opgeluchte Louwe Post, wethouder visserij op Urk. Groothandels kopen vis van de vissers, en slijten die via de kleinhandels vervolgens aan restaurants en supermarkten. In de winkel is de visprijs hoog, maar het grootste deel van de opbrengst gaat niet naar de vissers, maar naar de winkels en handelaren.

"De huidige marktprijs van tong is zo'n 6,30 euro", zegt Casper Caljouw, woordvoerder van de vissers in Zeeland. "Een prijs van 8,50 euro is voor ons pas werkbaar. We moeten ook de brandstof van de schepen betalen."

Omdat uitvaren niet rendabel was, legden de vissers het werk neer. Op Urk bleven veertig viskotters aan wal, net als tweehonderd man personeel. In Zeeland voeren twaalf schepen maandag niet uit.

In de intentieovereenkomst voor Urk staan afspraken voor de korte en lde ange termijn.

Zo hebben de vissers en handelaren afgesproken dat de vissers snel meer grote schol gaan vangen en minder kleine. Dat levert een inkomstengroei op, omdat er meer vraag is naar de grote vissen.

De handelaren en de vislui gaan elkaar ook beter informeren.

De vissers laten de handelaren voortaan eerder weten hoeveel ze gaan vangen, en van welke soort. "Dan kunnen de handelaren beter onderhandelen met hun klanten", zegt Post. De handelaren vertellen de vissers op hun beurt naar welke vis de meeste vraag is. "Daar kunnen de vissers op inspelen."

Vissers en handelaren zijn ook overeengekomen dat de viskotters op Urk voortaan niet meer op vrijdagmiddag, maar op donderdagavond aan wal terugkeren. Dan kan de vis vrijdagochtend worden geveild en hoeft de verkoop niet tot maandag te wachten.

Op langere termijn gaan de vissers en de handelaren de Noordzeevis promoten om de consument weer aan de schol en de tong te krijgen.

Dat laatste willen de Zeeuwse vissers ook. Caljouw: "Consumenten weten geïmporteerde vis, zoals pangasius, beter te vinden dan Hollandse tong."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden