Koteletjes uit het varkenspaleis

Verse eikeltjes, een biggenbar en een glijbaan. In Piggy's Palace van boer Erik Stegink is plaats voor honderd gelukkige varkens.

TEKST MARIANNE WILSCHUT

De blije beelden van deze varkens uit Bathmen, die van de glijbaan in de modderpoel roetsjen, zijn wereldwijd een hit op internet. Maar aan alle pret komt een eind. Althans voor enkele van de honderd buitenvarkens van varkenshouder Erik Stegink. Over twee weken zijn de eerste 'glijbaankoteletjes' te koop op OKvlees.nl onder de officiële naam PiPaPorc.

Stegink kwam een maand geleden op het idee voor de varkensglijbaan, toen de thermometer dagenlang boven de 30 graden aangaf. Buurtzwembad de Looërmark had net een nieuwe glijbaan geïnstalleerd en zat met de onderdelen van de oude baan in zijn maag. Het leek Stegink wel wat om er schuilplaatsen voor zijn varkens van te maken dus nam hij de oude roetsjbaan over. "We wilden er in de bloedhete zon net een paar omkeren en met aarde bedekken toen een stel collega's die op bezoek waren, zeiden: 'waarom maak je er niet een varkensglijbaan van?'".

Varkens zijn slimme en nieuwsgierige dieren, dus zodra de baan er lag kwamen ze kijken en algauw gleden de eerste dieren er vanaf. Vooralsnog zonder kleerscheuren. Stegink: "Het zijn net mensen: soms willen ze er met zijn allen tegelijk vanaf en glijden er ineens twee of drie varkens na elkaar in de modderpoel. Maar het wisselt. Soms hebben de dieren er ook totaal geen belangstelling voor."

Behalve hun eigen zwemparadijs hebben de varkens van Stegink namelijk genoeg ander vertier. Zo staan er op het weiland waar de varkens rondlopen een hooischuur, een biggenbar en een smaakkeuken. De 'zwien'nbarg', de hooiberg, dient als onderkomen voor de varkens. De biggenbar tapt vers water en in de smaakkeuken krijgen de varkens speciaal eikeltjesvoer. Door elektronische herkenning krijgen de dieren hier van de voercomputer hun maaltje op maat geserveerd. Stegink: "Al met al levert dit smakelijker en gezonder vlees op, onder andere omdat er meer omega-3 en omega-6 vetzuren in zitten."

De Sallander kwam twee jaar geleden op dit concept, dat hij Piggy's Palace heeft gedoopt, toen hij meedeed aan een brainstormsessie in het kader van Het Nieuwe Veehouden. In Piggy's Palace is jaarlijks plaats voor honderd gelukkige varkens, naar meer blij varkensvlees is volgens Stegink nog te weinig vraag. De overige varkens van de varkenshouder staan binnen. Deze binnenvarkens hebben het wel beter getroffen dan veel andere krulstaarten. Hún staart wordt bijvoorbeeld niet gecoupeerd. De dieren krijgen geen antibiotica, er hangen speeltjes in de stal en de biggen mogen een week na hun geboorte vrij rondscharrelen in de stal. Op het dak van de stal liggen zonnecollectoren.

Er ligt echter geen stro in de stal en laat dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming daar deze week nou net een campagne voor zijn gestart. "Strooisel is onmisbaar voor varkens: het zorgt voor afleiding en ze kunnen meer natuurlijk gedrag vertonen", zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland. "Als varkens niets te doen hebben, kunnen ze agressief worden en in elkaars staart bijten. Daarom worden de staarten preventief geknipt. Als de varkenshouders zich aan de Europese regels voor strooisel zouden houden, zou dat niet nodig zijn."

In vijf plaatsen, Zutphen, Ommen, Weert, Hilversum en Oss, halen vrijwilligers van CIWF daarom handtekeningen op die ze samen met wat stro naar staatssecretaris Dijksma opsturen om haar zo te bewegen de strooiselregels strenger te handhaven. Laugs: "We gaan bewust in regio's staan met veel varkenshouders, zodat we de discussie aan kunnen gaan."

Aan Stegink zou hij dan een goeie hebben. Hoewel hij op zijn bedrijf veel aandacht aan dierenwelzijn besteedt, heeft hij bewust geen stro neergelegd. "Stro zorgt weliswaar voor afleiding maar het is ook een ideale broedplaats voor ziektekiemen", zegt hij. "Bovendien hoop ik dat als strooisel verplicht wordt gesteld, ze mij dan ook extra mankracht geven om het stro dagelijks te verspreiden. Consumenten willen heel graag meer dierenwelzijn, maar uiteindelijk zijn ze in de winkel niet bereid om ervoor te betalen."

Laugs is het niet met hem eens. "Biologische varkenshouders bewijzen dat je wel stro in de stallen kunt hebben zonder dat zich gezondheidsproblemen voordoen." Ook denkt hij dat de consument best de portemonnee wil trekken voor meer dierenwelzijn. "Biologisch vlees is voor veel mensen inderdaad te duur, maar voor vlees met het Beter Leven keurmerk zijn consumenten best bereid om iets meer te betalen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden