Opinie

Kosten per behandeling moeten echt omlaag

Beeld ANP

Het is een duivels dilemma. Je zult maar patiënt zijn of een kind hebben met een zeldzame ziekte. Dan is het volstrekt absurd om te horen: er is wel een medicijn, maar het is te duur, het wordt niet gegeven.

Of je zult maar dokter zijn. Je weet dat er medicatie is die iemands leven kan verlengen, maar je moet vertellen dat het te duur is afgezet tegen de gezondheidswinst.

Of je zult verzekeraar zijn en een verzoek krijgen van een verzekerde om toch te vergoeden. Maar dat is niet toegestaan omdat het College voor zorgverzekeringen CVZ - let wel: een overheidsinstantie - heeft bepaald dat het medicijn niet langer in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Welke klantenmedewerker gaat dat aan ouders van een patiëntje vertellen?

Zover is het nog niet, want voorlopig ligt er alleen een advies van het CVZ om een aantal geneesmiddelen voor zeldzame ziektes niet meer te vergoeden.

Zorgplicht
Voor de duidelijkheid: verzekeraars zelf hebben geen rol bij het beperken of uitbreiden van het basispakket. Ze moeten uitvoeren wat de minister en de Tweede Kamer besluiten. Dat heet zorgplicht. Wat ze wel mogen doen is voor eigen rekening vergoeden wat ze willen, bijvoorbeeld uit coulance. De kosten komen dan voor rekening van alle verzekerden. Dat betekent: een hogere premie.

Het is meteen ook de reden dat er heel goed moet worden nagedacht over wat er wel of niet vergoed wordt buiten het basispakket om. Een zorgverzekeraar heeft daarbij een rol als 'gedelegeerd opdrachtgever namens de verzekerden' en als mederegisseur van de zorg. Solidariteit staat niet voor niets hoog in ons vaandel. Dat is geen loze kreet.

Grenzen van de solidariteit
De vraag is natuurlijk waarom deze dure medicijnen straks niet meer beschikbaar zijn. Het is slechts een voorbeeld van een veel groter verschijnsel. De zorg maakt een almaar groter deel van de uitgaven uit en de grenzen lijken over een aantal jaren bereikt. Zijn de werkenden dan nog steeds bereid bij te dragen aan de niet-werkenden, de gezonden aan de zieken, de rijken aan de armen? De grenzen van de solidariteit beginnen gevaarlijk dichtbij te komen. We moeten voorkomen dat we daarover een strijd gaan krijgen.

De kosten van de zorg per behandeling moeten hoe dan ook omlaag. Dat kan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nog veel verspild wordt in de zorg. De doelmatigheid kan beter. Er wordt doorbehandeld terwijl de vraag is of dat wel verstandig is. Verkeerde financiële prikkels leiden tot onnodige zorg.De vraag van de patiënten neemt toe. We durven nog steeds niet aan bestaande belangen te komen, en het zorgaanbod te herstructureren. Daarbij hoort ook de vraag of die medicijnen wel zo duur moeten zijn.

Bescheidenheid
In de discussie over welke zorg wel en welke niet moet worden vergoed, is een eerlijk gesprek nodig over extra levensjaren en de kosten ervan. Hoeveel mag en wil je besteden aan een extra maand? Wanneer stop je met behandelen? Het is niet aan de verzekeraar om die discussie prominent te voeren. Bescheidenheid past ons. Verzekeraars wordt, ten onrechte, meteen verweten dat het alleen maar om geld gaat. Onzin.

Het gaat om kwaliteit van zorg én van leven. Dat kan betekenen dat je niet meer alles doet wat mogelijk is maar vooral dat doet wat de patiënt na eerlijke, niet verhullende informatie zelf nog wil.

Wat betreft de ziekte van Pompe en Fabry zou het mij verrassen als de minister het advies van het CVZ overneemt. Het is wel een aangewezen gelegenheid om solidariteit, kwaliteit en vertrouwen op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen. Die discussie moet doorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden