'Kosten nucleaire top niet boven de begrote 24 miljoen'

Het World Forum wordt opgeruimd de dag na de Nuclear Security Summit (NSS) in Den HaagBeeld anp

De kosten van de organisatie van de nucleaire top vorige maand in Den Haag zijn binnen het budget gebleven. De eindafrekening is nog niet gemaakt. Maar er zijn geen aanwijzingen dat de begroting van 24 miljoen euro wordt overschreden.

Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. In het begrote bedrag zijn de kosten voor de beveiliging van de internationale conferentie niet meegenomen. Hoeveel die beveiliging heeft gekost, staat echter niet in de brief.

De tweedaagse top werd bijgewoond door 42 staatshoofden, regeringsleiders en topfiguren van internationale organisaties. Onder hen was ook de Amerikaanse president Barack Obama.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat de top te veel geld heeft gekost en ruim een derde vindt dat de organisatie voor te veel (verkeers)overlast heeft gezorgd, blijkt uit een onderzoek onder ruim 2.000 mensen. Verder zijn Nederlanders vooral trots dat ons land de conferentie goed heeft georganiseerd en dat alles goed is verlopen. Ze zijn met name positief over het effect ervan op het internationale aanzien van Nederland.

'Gastvrije en innovatieve uitstraling'
Ook Timmermans is positief over de volgens hem soepel en veilig verlopen top. Hij wijst onder meer op de slotverklaring die is aangenomen, de vele onderonsjes tussen regeringsleiders en het aparte overleg tussen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) over de crisis in Oekraïne. 'De organisatie is erin geslaagd Nederland als land van vrede, recht en veiligheid neer te zetten en een gastvrije en innovatieve uitstraling te geven', schrijft de minister.

Tegenover de kosten van de bijeenkomst staat volgens hem een economische impuls door de aangehaalde handelsrelaties. Ook heeft de top op de langere termijn positieve effecten op de internationale reputatie van Nederland, verwacht Timmermans.

De nucleaire top was omgeven door zware veiligheidsmaatregelen. Per dag werden 13.000 politiemensen en 8.000 militairen ingezet. Ruim 2.000 journalisten deden verslag van de top.

De Amerikaanse president Barack Obama vertrekt in zijn gepantserde wagen 'The Beast' vanaf Huis ter Duin op de tweede dag van de nucleaire top.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden