Kosten Londense gijzeling al half miljoen euro

Het was bepaald geen normale jaarwisseling dit jaar in het Oost-Londense Hackney. Al sinds Tweede Kerstdag -Boxing Day in Engeland- belegert de politie daar een man in een woning op Graham Road. Veertig omwonenden kunnen al negen dagen hun huis niet uit, tientallen anderen zijn overgebracht naar hotels elders.

redactie buitenland

De belegering begon toen de politie een auto wilde wegslepen. Zij dachten dat die gebruikt was bij een schietpartij eerder in Soho. Een man protesteerde heftig, waarna de agenten om assistentie van collega's vroegen. Toen de versterking arriveerde ontstond een schotenwisseling, waarna de man zich terugtrok in de woning. Pas twee dagen later bleek hij ook nog een gijzelaar te hebben.

Gisteren, na negen dagen belegering, riep de politie in wanhoop een tante van de man erbij om met hem te praten. Maar tot gisteravond nog zonder resultaat. Wie de man is wil de politie niet zeggen, waarom hij zo volhoudt is ook onduidelijk.

Er bevinden zich permanent vijftig zwaarbewapende agenten rond de woning, waardoor volgens sommige Britse kranten de kosten al zijn opgelopen naar een bijna een half miljoen euro. De politie onderhandelt met hem via een megafoon, omdat de man enkele dagen geleden de telefoon het raam uitgooide. Zijn elektriciteit is afgesneden.

In Hackney is men het inmiddels wel zat. De straten rond de woning zijn goeddeels afgezet en veel bewoners mogen alleen onder politiebegeleiding hun huis in en uit. Gisteren werden twee bejaarden met rolstoel en al hun woning uitgedragen om de komende tijd door te brengen in een verpleegtehuis. De veertig omwonenden die niet geëvacueerd willen worden krijgen dagelijks voedselpakketjes van de politie, net als de schutter en zijn gijzelaar. Velen vinden dat de politie eerder hard had moeten ingrijpen. De politie vindt echter dat de veiligheid vooropstaat.

Als de schutter het volhoudt tot morgen dan heeft hij de langste gijzeling veroorzaakt in de recente gesschiedenis van Londen. Het vorige record was de belegering van de Libische ambassade in 1984. Die ontstond toen vanuit dat gebouw een politieagente werd doodgeschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden