Kosten beveiliging gaan volgend jaar fors omhoog

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Maxima vliegen wekelijks voor gemiddeld 36.000 euro.

Dit blijkt uit de rijksbegroting voor het Koninklijk Huis dat gisteren met de stukken voor Prinsjesdag zijn meegestuurd. Per jaar geeft het koninklijke trio 1,9 miljoen euro uit aan vliegkosten (het gebruik van het regeringsvliegtuig KBX en inhuur commerciële vliegtuigen).

Koningin Beatrix ontvangt volgend jaar een salaris van 792.000 euro, 3,9 procent meer dan dit jaar. Het kroonprinselijke echtpaar ontvangt ieder 235.000 euro, 4 procent meer dan dit jaar. De stijging komt overeen met de nieuwe cao van het Rijk die voor 2007 is afgesproken. Inclusief salarissen voor personeel en onkosten bedraagt de personele begroting voor de drie 6,1 miljoen euro.

Daarnaast maken negen ministeries kosten voor het Koninklijk Huis. Vrom geeft het meeste uit: 35 miljoen voor het in standhouden en onderhoud van paleizen. De post beveiliging stijgt sterk: 13 miljoen. Buitenlandse Zaken verwacht volgend jaar 1,6 miljoen aan staatsbezoeken uit te geven, Defensie 29 miljoen. Dit laatste heeft te maken met de bewaking door de Marechaussee en andere militaire diensten die worden toegerekend aan het Koninklijk Huis. Daar zit ook het onderhoud bij van de Groene Draeck, het koninklijke zeiljacht waarvan Defensie tevergeefs in het kader van bezuinigingen af wilde. Alles bij elkaar kost het Koninklijk Huis volgend jaar bijna 114 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden