Kostelic wil geen vijftiende keer onder het mes en stopt

Ivica Kostelic tijdens zijn laatste slalomrace, gisteren tijdens de WK in Sankt Moritz. Beeld EPA
Ivica Kostelic tijdens zijn laatste slalomrace, gisteren tijdens de WK in Sankt Moritz.Beeld EPA

Een grootheid nam op de WK afscheid van de skisport. De knieën van Ivica Kostelic zijn versleten.

Edo Sturm

Zijn lichaam liet skiër Ivica Kostelic weten dat het na 19 seizoenen genoeg geweest is. De 37-jarige Kroaat, die in 1998 debuteerde, sloot zijn loopbaan gisteren af op de slalom tijdens de WK in Sankt Moritz. De laatste echte allrounder van het alpineskiën eindigde glansloos als 38ste.

Kostelic werd vaak in één adem genoemd met grootheden als Pirmin Zurbriggen, Alberto Tomba, Hermann Maier en Bode Miller, allemaal kampioenen die om hun stijl worden geroemd. Die van de Kroaat liet zich het best omschrijven als losjes en makkelijk, vertrouwend op zijn surplus aan techniek. Bij Kostelic leek de veeleisende discipline van het alpineskiën soms op oogstrelend ballet.

De prijs die Kostelic betaalde voor zijn artisticiteit was hoog, namelijk aanhoudend blessureleed. In dat opzicht is het opmerkelijk dat de Kroaat, die in 2001 in Aspen zijn eerste professionele slalomzege boekte, betrekkelijk lang op het hoogste niveau mee bleef draaien. In Aspen gaf overigens niemand een cent voor zijn kansen, omdat Kostelic amper hersteld was van zijn derde knieoperatie.

Veertien ingrepen

De teller staat inmiddels op veertien ingrepen, twee aan zijn linkerknie, de rest aan de rechter. Zijn medisch dossier is indrukwekkend. Onlangs erkende Kostelic in de Neue Zürcher Zeitung: “Na nummer twaalf voelde ik dat mijn knie niet meer volledig genas. Genoeg is echt genoeg: ik wil geen vijftiende keer onder het mes.” Wat de Kroaat nu gaat doen weet hij niet. Terugkijken op zijn imposante carrière vertroebelt vooralsnog zijn blik op de toekomst.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Ivica Kostelic Beeld EPA
Ivica KostelicBeeld EPA

Kostelic groeide op in Zagreb, tijdens de gewelddadige burgeroorlog die Joegoslavië in stukken scheurde. De dichtstbijzijnde bergen met sneeuw lagen honderden kilometers ver. Het waren zijn ouders, beiden voormalige zaalsporters, die Kostelic’ sportieve carrière en die van zijn zus inkleurden. “Dankzij hen heb ik van de bergen en de sneeuw leren houden. Dankzij hen weet ik ook wat opoffering betekent.” Janica Kostelic won vier maal goud op de Olympische Spelen. Zij stopte op 25-jarige leeftijd vanwege chronische rug- en knieklachten.

“Het leven bestaat uit componenten”, filosofeerde Kostelic vlak voor zijn afscheid. Toewijding is er een. Liefde een andere. “Ik weet nog hoe ik als zestienjarige om mij heen keek en intens warm werd van de bergen en sneeuw.” Die liefde legde hem geen windeieren. Op de Winterspelen van Turijn, Vancouver en Sochi veroverde Ivica Kostelic vier zilveren medailles op de slalom en combinatie. In 2011 won hij de Wereldbeker. Maar zijn mooiste succes was zijn wereldtitel in 2003, ook in Sankt Moritz. “Ik weet het nog goed, de zon scheen. Wat het dubbel zo speciaal maakte, was dat Janica en ik samen drie medailles wonnen.”

Kostelic is iemand die nooit een blad voor de mond heeft genomen. Dat kwam hem soms op kritiek te staan. Hij heeft het alpineskiën tijdens zijn loopbaan zien veranderen. En niet altijd ten goede. “Er worden meer slechte dan goede beslissingen genomen. De pistes zijn tegenwoordig net glijbanen. Dat gaat nog meer dan voorheen ten koste van knieën en ruggen”, aldus de Kroaat.

Zijn grootste uitglijder was in 2003, toen hij zich na een gewonnen wedstrijd liet ontvallen dat hij zich “machtig voelde, alles veroverend, zo’n beetje als een Duitse soldaat in 1941”. Hij refereerde aan de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. Het Kroatische tijdschrift Nacional, dat Kostelic’ dubieuze kwalificatie als enige had opgepikt, had hem al eerder relativerend over de Tweede Wereldoorlog en Hitler horen praten. Een rel was geboren, waarna Kostelic zich genoodzaakt zag een tijdje onder te duiken. Zijn excuus was dat hij als afleiding vaak naar oorlogsfilms keek. “Ik ben geen nazi. Mijn hart ligt niet bij links, niet bij rechts, maar bij het skiën.” Zijn misstap werd hem snel vergeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden