Kosovo moet voort met broze coalitie

Aartsvijanden vormen regering, nadat de Amerikaanse ambassadeur ze met de koppen tegen elkaar heeft geslagen

Kosovo heeft een half jaar na de verkiezingen eindelijk een nieuwe coalitie gepresenteerd in het parlement. De twee grootste rivalen willen het land besturen in een 'grote coalitie'. De manier waarop die tot stand kwam, zegt veel over deze broze democratie.

Begin juni werd uitgaand premier Hashim Thaci geconfronteerd met een tegenstand die normaal gesproken een politicus de das om doet: een meerderheid van het nieuwe parlement verenigde zich in een blok tegen hem. En dat in een land waar facties zelden overeenstemming bereiken. En bij alle onduidelijkheid van de verkiezingsuitslag leek één ding zeker: Thaci was uitgespeeld.

Niet in Kosovo. Thaci hield star vast aan zijn mandaat als winnaar van de verkiezingen. Zijn partij PDK was de grootste geworden, dus hij wilde het voortouw bij de coalitievorming.

Om de patstelling te doorbreken was buitenlandse hulp nodig, en niet voor het eerst. De Amerikaanse ambassadeur Tracey Ann Jacobson moest zelfs schuttingtaal gebruiken om een coalitie te forceren. "Verkloot dit niet", hield ze de partijleiders voor. "Het wordt winter en de bevolking is het zat."

Die niet mis te verstane waarschuwing had enig effect. Thaci en zijn aartsrivaal Isa Mustafa smeedden een coalitie. Thaci gaf zijn claim op het premierschap op: Mustafa gaat de nieuwe coalitie leiden, Thaci zelf wordt waarschijnlijk minister van buitenlandse zaken.

De regeringspartijen hebben een ruime meerderheid in het parlement, maar de oppositie doet alles om het nieuwe kabinet te blokkeren. Hoeveel kans dat maakt is onduidelijk, maar zeker is dat de ongemakkelijke coalitie van voormalige aartsvijanden op eieren moet lopen.

Intussen stapelen de achterstallige dossiers zich op. Afgelopen week nog moest Thaci als demissionair premier de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzekeren dat het nieuwe kabinet werk maakt van de oprichting van een tribunaal om oorlogsmisdaden te berechten die Kosovo-Albanezen pleegden tijdens de strijd om onafhankelijkheid van Servië, vijftien jaar geleden. Dat brengt Thaci zelf in een lastige positie, omdat hij leiding gaf aan één van die strijdgroepen.

Maar bovenal zal het binnenlands bestuur weer moeten worden opgepakt, na maanden van stilstand. Kosovo scoorde onlangs de slechtste cijfers van Europa als het gaat om corruptie, volgens de index van Transparency International. En dat met de aanwezigheid van een grote schare buitenlandse vertegenwoordigers die moeten helpen een rechtsstaat op te bouwen. Het vertrouwen van veel Kosovaren is uitgeput, en dat uit zich in kritiek op zowel de eigen politici als de internationale hulp.

Thaci en Mustafa beloven dat alles aan te pakken. Bij de presentatie van hun akkoord, onder toeziend oog van Jacobson en andere buitenlandse vertegenwoordigers, noemden zij groei, corruptiebestrijding en Europese integratie als hun belangrijkste taken. Voor die integratie zal de dialoog met Servië weer moeten worden opgepakt. Dat land, zelf ook EU-kandidaat, weigert nog altijd de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. Brussel wil dat Servië en Kosovo eerst een werkbare relatie aangaan voor er serieus werk kan worden gemaakt van toetreding tot de EU.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden