Kosovo bejubelt de Turken

Albanese en Turkse inwoners van de stad Prizren in Kosovo zijn door het dolle heen als de eerste Turkse soldaten komen binnenrijden.

door Mort Rosenblum (AP)

Ze dansen, wuiven met rode vaandels en roepen in koor: ,,Turkije, Turkije!''. Voor de Serviërs betekent de komst van de Turken dat hun ergste nachtmerrie wordt bewaarheid. Ook elders op de Balkan zullen velen het voorhoofd fronsen, want de oude Turkse meesters zijn terug, na 87 jaar. In 1912 verloor het Ottomaanse Rijk, na 500 jaar overheersing, Kosovo.

De 130 soldaten die gisteren in Prizren zijn aangekomen zijn de voorhoede van duizend Turkse militairen die als onderdeel van de vredesmacht Kfor in Kosovo zullen dienen, onder Duits bevel. De symbolische betekenis van de komst van de Turkse militairen ontgaat niemand. De Serviërs beschouwen die ene kwade dag in 1389, toen de Turken, na de slag op het Merelveld, Kosovo binnentrokken als de belangrijkste datum uit hun geschiedenis. De Serviërs in Bosnië bijvoorbeeld noemen nog altijd moslims 'Turken', hoewel de meeste moslims op de Balkan geen Turks spreken.

Oude mensen in Prizren huilen als de soldaten langsrijden, tienermeisjes lachen stralend naar de grinnikende soldaten, die ze bloemen toewerpen. Twee schoolmeisjes steken een enorm portret van Ataturk, de stichter van het moderne Turkije, de lucht in. ,,Blij '', roept sergeant Hasan Ibrahim, terwijl hij een boeket rozen opvangt. ,,We zijn heel, heel blij!''

,,Dit betekent vrede, vrijheid en weer een beetje geluk. We zullen eindelijk een beter leven krijgen'', zegt Murvet Troshalla. Haar veertienjarige dochter Cennet knikt instemmend. Op haar arm heeft ze een Turkse vlag geschilderd en op haar voorhoofd heeft ze met plakband een Turks vlaggetje geplakt. ,,Ik heb ook een vlag in mijn hart'', zegt ze.

Even verderop scandeert een groepje met vlaggen behangen kinderen: 'Kosovo-Turkije, Kosovo-Turkije!'. Anderen roepen: ,,De beste soldaten zijn onze soldaten.'' Hoewel de Duitse Kfor-troepen al weken in Prizren zijn, halen de bewoners van Prizren de Turkse soldaten in als de ware bevrijders. In Prizren woont een belangrijke Turkse minderheid, die bijna 87 jaar nadat de Serviërs de macht overnamen nog altijd Turks spreekt.

Duitse Kfor-soldaten treden op deze gedenkwaardige dag op als verkeersagenten. Een enkeling laat zich meeslepen in de vreugde, maar anderen zijn niet vrolijk.

,,Schiet op, ik ben chagrijnig'', schreeuwt een grote soldaat in het Duits, zwaaiend met een stok. Een ander vloekt als een Albanese Kosovaar hem de hand wil schudden.

Het Turkse contingent zal worden gelegerd bij Prizren, na de hoofdstad Pristina de grootste stad van Kosovo. Griekenland is tegen de deelname van Turkije aan Kfor, maar dat weerhield de Turken er niet van de afgelopen week op weg te gaan naar Kosovo, via Bulgarije, ook een voormalig Ottomaans gewest.

In Kosovo wonen 60 000 Turken. Maar ook veel Albanezen voelen een sterke verwantschap met Turkije. De 80-jarige Niazi Mahmuti, die naar Prizren is getogen om het Turkse konvooi te zien, werd acht jaar nadat de Serviërs de Ottomanen hadden verslagen geboren.

,,Mijn vader vertelde me hoe goed het leven was onder de Turken'', zegt hij. ,,Onder de Serviërs waren we vee''. Hoe de andere Balkanbewoners destijds over de Turken dachten valt onder andere te lezen in de boeken van A. Den Doolaard. Ook Shefki Talo, 79, heeft altijd gehoopt dat hij de Turkse vlag weer zou zien wapperen in Kosovo. ,,Ik ben hier om de hele Navo te eren'', zegt hij. ,,Alle manschappen die ons hebben gered.''

Volgens inwoners van Prizren kwamen de Duitsers net op tijd, omdat de Serviërs van plan zouden zijn geweest de stad in brand te steken. ,,De laatste drie dagen dachten we dat we er geweest waren, dat de Serviërs ons allemaal zouden vermoorden'', zegt Talo. ,,Maar de wereld kwam ons redden.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden