Kosova wordt opgeofferd aan onze rust

Zeer terecht hebben Ger Duijzings en Henk Spenkelink in hun Podium-artikel van 14 oktober de verlichting van sancties tegen Servië cynisch genoemd, gezien de rol die Milosevic in Bosnië heeft gespeeld, en nog speelt in romp-Joegoslavië. Helaas echter begingen de auteurs enige slordigheden.

ELS DE GROEN

Zowel Kosova (Kosovó is een Servisch woord en een vorm van taalzuivering) als Vojvodina hadden in het oude Joegoslavië een eigen parlement en leverden bij toerbeurt, evenals Kroatië, Macedonië, Servië, Montenegro, Slovenië en Bosnië, een president voor de federatie. Europa zag passief toe hoe Servië in 1990 een eind maakte aan de federaal geregelde autonomie van twee van de acht staten: Vojvodina en Kosova.

Nu betogen dat Albanezen in Kosova het gezag van Servië niet erkennen, zoals Spenkelink en Duijzings doen, suggereert rebellie. En stellen dat Albanezen alternatieve onderwijsstructuren en een eigen gezondheidszorg hebben opgezet, geeft de onwetende lezer het gevoel dat er hier sprake is van een uiting van separatisme. De auteurs gaan nog verder waar ze schrijven dat de apartheid die in het land is ontstaan, deels door de Albanezen zelf in stand wordt gehouden. Want, zo redeneren zij, Albanezen weigeren categorisch mee te doen aan Servische en Klein-Joegoslavische verkiezingen. Hun bewering is demagogisch. Kosovaren hebben namelijk, net als mensen uit Vojvodina, niets met zulke verkiezingen te maken. Ze leven onder Servische bezetting. Nederlanders die in de oorlog weigerden met Duitsers te collaboreren, noemen we onderduikers. Waarom worden Albanezen als ont-duikers afgeschilderd? Waarom worden hun stiekeme schooltjes in slecht verwarmde ruimten en hun heimelijke spreekkamers als een alternatieve onderwijsstructuur c.q. eigen gezondheidszorg omschreven? Ook dat is demagogie, want men heeft geen alternatief!

De voornaamste reden waarom het democratisch Europa zich ten aanzien van Servië zo 'inschikkelijk' opstelt, is de zwakke positie van Jeltsin. Als deze de dictator Milosevic afvalt, zal Zirinovski de weg naar het Kremlin vrijwel zeker weten te vinden. En omdat we daar allemaal bang voor zijn, offeren we de rechten van miljoenen niet-Serviërs in Kosova en Vojvodina aan onze twijfelachtige rust.

Zelfs de landkaart wordt aangepast. Uitgeverij 'De Evenaar', leverancier aan scholen, heeft basisscholen al een 'geactualiseerde' landkaart van ex-Joegoslavië toegestuurd. Kosova en Vojvodina zijn letterlijk van die kaart geveegd, alsof ze nooit bestaan hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden