Kosmonauten oefenen eenzame opsluiting

Nog twee weken, en dan zit de Russische versie van Big Brother erop. Vier vrijwilligers hebben zich gedurende 110 dagen laten insluiten. Niet voor het vermaak, maar voor de wetenschap.

Onder redactie van Joep Engels

In een hal in het Moskouse Instituut voor medische en biologische problemen (IMBP) ging het kwartet op 23 juli een afgesloten container binnen die zo groot is als een treinwagon. De container is verbonden met het onderkomen van een ander viertal, dat al sinds 2 juli zit opgesloten in een ruimte die half zo groot is: honderd kubieke meter. Deze vrijwilligers zullen de proef pas in februari beëindigen - na 240 dagen isolatie.

Het experiment, Sfincss geheten, is vooral bedoeld om het gedrag van de proefpersonen te observeren. Er is behoefte aan meer kennis over de wijze waarop bemanningsleden van het toekomstige internationale ruimtestation met elkaar omgaan. Kosmonauten in de ruimte laten zich moeilijker bestuderen door psychologen. In de IMBP-hal zitten zij op de eerste rij, turend door het oog van de camera.

De bemanning die al sinds begin juli zit opgesloten, bestaat uit vier Russen. De commandant is een vrouw. Een Duitse onderzoeker staat aan het hoofd van de 110-daagse bezoekmissie. In het nagebootste ruimtestation is de voertaal Engels, overeenkomstig de werkelijkheid die volgend jaar zijn aanvang neemt in een baan om de aarde. Ook dan zullen ruimtevaarders van verschillende nationaliteiten het met elkaar moeten zien te vinden.

Er wordt niet veel over het Sfincss-experiment naar buiten gebracht, maar de officiële lezingen zijn tot dusverre positief. De bemanningsleden weten 98 procent van hun uitgebreide takenpakket - waaronder het doen van medische proeven op elkaar - te volbrengen. Een eerste psychologische observatie: de beide bemanningen, slechts van elkaar gescheiden door een tunneltje en een luik, praten veel minder met elkaar dan gedacht.

In tegenstelling tot de bewoners van het Big-Brotherhuis hebben de grond-kosmonauten toegang tot e-mail en Internet. Elke week mogen ze twintig minuten naar buiten bellen. Die les hebben de ruimtepsychologen al vele jaren geleden geleerd: isoleer een geïsoleerde niet te lang van zijn verwanten. In Almere zijn ze gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden