Koskela blaast vergeten sport nieuw leven in

Tot voor kort was schaatsen een vergeten sport in Finland. Pekka Koskela (24) moest er stress voor overwinnen, maar blaast er nu met volle teugen nieuw leven in. „De media leggen het publiek in Finland weer uit hoe deze sport werkt.”

Een partijtje bowlen en een voorleesavond uit een Fins moppenboek vormden vorige week ingrediënten die voor Pekka Koskela leidden tot zilver bij de WK sprint. Twee dagen voor zijn wereldbekerwinst op de 500 meter in Heerenveen troonde bondscoach Janne Hünninen de blonde reus mee naar een kartbaan. Aan de vooravond van de WK afstanden staat een jachtpartij op het programma.

Goedbeschouwd is Pekka Koskela daarmee teruggekeerd naar zijn vroege tienerjaren, toen hij zijn aandacht verdeelde over ’een stuk of acht hobby’s’. „Ik rende van de ene naar de andere plaats, ik was altijd bezig, had altijd iets anders in mijn hoofd.”

Die diversiteit verdween toen het schaatsen echt serieus werd, vorig jaar met olympische prijzen als doel. „Ik was veel te enthousiast, waardoor ik gestrest raakte. Ik moest veel dingen rond het schaatsen doen, zoals bijeenkomsten van sponsors bezoeken. Er was geen tijd meer voor mezelf, elke dag dacht ik op een of andere manier aan schaatsen.”

„Door de mislukking van vorig jaar ben ik me gaan realiseren dat ik ook plezier moet maken. Het is niet de hele dag werken, werken, werken. Ik moet relaxed zijn, andere dingen doen. Bowlen, karten en moppen lezen zijn daar goede voorbeelden van.”

Koskela had het geluk dat Janne Hünninen vorig jaar als bondscoach aantrad en het probleem herkende. Ook het olympisch jaar van Hünninen was om dezelfde reden mislukt. „Vorig jaar was ik zelf schaatser en had ik geen tijd om Pekka te helpen”, aldus Hünninen.

„Hij was nog een rookie en had geen idee hoe hij met de druk moest omgaan. Ook ik was als schaatser te gefocust. Als sporter zit je in een koker, als trainer heb ik geleerd om me heen te kijken. Met wat ik nu weet, zou mijn olympische seizoen heel wat beter zijn geweest.”

Ontspanning verklaart voor een deel de echte doorbraak van de 24-jarige Koskela, die in 2005 brons won op de 1000 meter bij de WK afstanden. Hij heeft nu ook op alle gebieden (fysiek, mentaal, technisch en materieel) mensen om zich heen die hij vertrouwt. En er is een homogene ploeg. Hünninen: „Dit is een teamsport, slechts dat ene korte moment op het ijs moet je het zelf doen.”

Pas op zijn zeventiende maakt Koskela zijn definitieve sportkeuze. „Het werd schaatsen, misschien wel om mijn broer te blameren. Toen ik jong was deed ik niets anders dan mijn broer overal volgen. Wat hij ging doen, deed ik ook.”

„Ik was een goede volleyballer, speelde als junior nationaal in de top tien. Maar op mijn zeventiende kon ik naast mijn school niet meer twee sporten op hoog niveau beoefenen.”

De forse, 1.88 meter grote reus uit Seinüjoki wordt gezien als de opvolger van de vorig jaar overleden Leo Linkovesi, in 1972 de laatste Finse wereldkampioen sprint. Met zijn successen moet schaatsen in Finland weer een grote sport worden, zoals aan het begin van de vorige eeuw.

„Schaatsen was een vergeten sport geworden”, aldus Hünninen. Koskela: „Slechts weinig mensen die in de 35 jaar na de titel van Linkovesi zijn geboren, weten wat schaatsen is. Een hele generatie. Ik functioneer als een eye-opener. De WK sprint werd vorige week rechtstreeks op het nationale kanaal uitgezonden. De media leggen het publiek weer uit hoe deze sport werkt.”

„In de jaren tachtig is geprobeerd schaatsen nieuw leven in te blazen. Er werden twee kunstijsbanen aangelegd, in Helsinki en Seinüjoki, dezelfde die er nu nog liggen. Nu is er ineens grote belangstelling. We krijgen eindelijk geld van het olympische comité en sponsors tonen belangstelling. Er zijn zelfs vergevorderde plannen om in Helsinki een overdekte baan te bouwen. Als we de sport groter willen maken, moeten we ook grote wedstrijden kunnen houden.”

Voor de ontwikkeling van het Finse schaatsen is zo’n accommodatie bittere noodzaak. In het Noorse klimaat overleven slechts de echte doorzetters. Koskela: „Ook dit jaar was het weer soms zo slecht, dat ik het vliegtuig moest pakken om op de andere baan te gaan trainen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden