Koskei boekt beladen zege

Normaal gesproken krijgt de 3000 meter steeple op een WK atletiek niet noemenswaardig veel aandacht. Het land van herkomst van de winnaar kan immers bij voorbaat al worden ingevuld. Weer een Keniaan, wat zou het.

Esther Scholten

Maar gisteravond was dat anders. In Sevilla werd zo waar met enige spanning naar de nationale kampioenschappen van het Afrikaanse land uitgekeken. Zou de wedstrijd het moment van de waarheid blijken of van het geld?

De beloofde tweestrijd tussen wereldrecordhouder en -ranglijstaanvoerder Bernard Barmasai en Christopher Koskei was een duel met een omstreden voorgeschiedenis. Hadden de twee snelsten van dit jaar het op een akkoordje gegooid?

Halverwege de race namen de Kenianen, drie in getal, het voortouw. Behalve Koskei. De man die in 1995 blootvoets zilver won in Göteborg bleef merkwaardig genoeg in het middenveld hangen.

Tot de laatste tweehonderd meter. Toen sprintte de man met grote passen langs alles en iedereen. In een tijd van 8.11,76, zestien seconden boven het mondiale record. Een beladen zege. Barmasai deed ogenschijnlijk geen moeite meer. Hij werd slechts vijfde. Alleen titelverdediger Boit Kipketer bleef in zijn spoor hangen. Voor de vorm? Wie zal het zeggen. In ieder geval vertoonden de verliezers geen spoor van verdriet of emotie. Barmasai: ,,Ik heb gerend en gerend en gerend en ben gefinisht. Dus ik ben blij.''

De strijd was eerlijk geweest en op het scherpst van de snede. Tenminste, dat meenden de hoofdrolspelers zelf. Maar als zo vaak lachten ze vriendelijk, terwijl ze weinig vertelden. Een rookgordijn omhult de Keniaanse successen.

Natuurlijk, de fysieke en genetische verklaringen zijn bekend. De broodmagere, pezige mannen zijn bijna allemaal geboren in de Rift-valley, op ruim twee kilometer hoogte. ,,Ze hebben niet veel meer dan lopen. Daar gaat iedereen rennen om aan het normale leven te ontsnappen'', aldus Simon Vroemen, de Nederlandse deelnemer die de kwalificaties van de steeple niet doorkwam. Marko Koers vult aan: ,,De prestaties van landgenoten stimuleert extra. Vandaar dat er meer toppers uit Kenia komen dan uit welk ander Afrikaans land ook.''

Een logische suprematie dus, toch heeft Vroemen na al die jaren nog 'geen idee' waar zijn opponenten mee bezig zijn. ,,Ze zijn heel aardig, maar communicatief niet sterk. Als je naar hun werkwijze vraagt, zeggen ze alleen dat ze erg hard trainen. Meer niet.''

De mysterieuze opstelling, volgens Vroemen meer een gevolg van onkunde dan van onwil, zwengelt speculaties aan rondom hun collectieve kracht. Het is al jaren een publiek geheim dat de Kenianen zich tijdens individuele wedstrijden met een ploegentactiek verzekeren van het goud. Al moet gezegd: vaak wonnen ze ook het zilver en brons.

Jos Hermens, de manager van onder andere Barmasai, herkent hun volksaard. ,,Kenianen zijn onbaatzuchtig. Ze stimuleren elkaar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ethiopiërs die hun boerenslimheid volgen: als ik de jeugd help, word de spoeling voor mij dunner. Kenianen nemen vrienden wel mee, hoewel ze weten dat de kans bestaat dat ze dan zelf minder zullen verdienen. Voor hen staat de eer van hun land voorop.''

Tot anderhalve week geleden ja, tot de Golden League-wedstrijd in Zürich. Onder boe-geroep vanaf de tribunes hield Koskei tweemaal opzichtig in om de ongeslagen status van Barmasai in stand te houden. Zeven overwinningen in het prestigieuze wedstrijdcircuit geeft immers recht op de jackpot van een miljoen dollar.

Naderhand verklaarde winnaar Barmasai dat hij zijn maatje had verzocht het wat rustiger aan te doen. Geld als ruilmiddel voor de wereldtitel. In Sport Zürich herinnert een journalist zich een ontboezeming van Koskei, daags voor de Golden League-ontmoeting.

,,Ik ben goed in vorm dus ik moet maar eens met Bernard gaan praten. Er zijn twee mogelijkheden: of hij laat me in Sevilla wereldkampioen worden of ik verpruts zijn kansen op de jackpot.''

Een rel was geboren, die gisteren het verwachte vervolg kreeg. Maandag volgt de ontknoping. Dan beslist de internationale atletiekfederatie of zij strafmaatregelen treft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden