KORT

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Uiterst verontrustend dat het kabinet, in haar heilloze zoektocht naar middelen om de schulden af te lossen die zijn gemaakt voor het veiligstellen van de bankiersbonussen, nu al is aangeland bij het ondenkbare: bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Frank Luns Voorburg

Het opinieartikel van Khaled Hosseini (Trouw, dinsdag) is mij uit het hart gegrepen. Mijn kleindochter van 9 jaar moest bijna een half jaar haar vader missen, omdat hij was uitgezonden naar Afghanistan. Zij vond dat heel moeilijk. Op school heeft zij een spreekbeurt gehouden over haar vader en zijn werk. Dat hij het Afghaanse volk en de kinderen ging helpen. Dat er scholen zouden komen en ziekenhuizen. Dat de Afghaanse kinderen zo arm waren en dat dat oneerlijk was. Zij geloofde dat en was trots op de inzet van haar vader.

Net als Khaled Hosseini zag zij de oplossing in het verbeteren van het perspectief voor de bevolking. Zo kon zij het gemis van haar vader, hoe moeilijk ook, accepteren.

Misschien een simpele, kinderlijke oplossing. Maar zijn dat niet vaak de beste?

E. Vroegindeweij-Hoekstra Ridderkerk

Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad, wil leerlingen op de middelbare school vormen via het vak filosofie (Trouw, 29 januari). Daarin leren leerlingen volgens hem vanuit diverse gezichtspunten te discussiëren en zo de multiculturele samenleving beter te begrijpen.

Nu gun ik Slagter een pleidooi voor zijn oude professie, maar dat kan ik ook. In het bijzonder voortgezet onderwijs wordt al jarenlang het vak godsdienst/levensbeschouwing gegeven waarin leerlingen juist dat leren, waarvoor Slagter pleit. Het mooie van dit vak is echter dat er niet alleen argumentatief gediscussieerd wordt. Leerlingen leren er allerlei normen, waarden, culturen en levensbeschouwingen kennen en daarover met elkaar te praten. In dat gesprek worden ook ervaringen, gevoelens, handelingen, overtuigingen en waarden verkend en met elkaar gedeeld.

Morele vorming die hoofd, hart en handen aanspreekt, heeft een grotere slaagkans dan alleen op het hoofd gerichte vorming.

Taco Visser vakdidacticus godsdienst/levensbeschouwing Universiteit Utrecht

In de tekst bij het interview met Jesse Jackson wordt aangehaald dat hij Jeruzalem noemde als geboorteplaats van de islam (Trouw, gisteren). Heb even gegoogled en dat levert op dat dit niet klopt: niet Jeruzalem, maar zoals we al ongeveer 1400 jaar wisten is Mekka de geboorteplaats van de islam.

H. de Koning Rotterdam

Ik reageer op Leny Vlasblom uit Heemstede (Trouw Brieven, gisteren), die het opneemt voor Felis domesticus. De meeste huiskatten worden volgens haar zo vetgemest, dat ze nauwelijks meer talen naar gevogelte.

De weldoorvoede kat van mijn overburen rooft de door ons liefdevol bijgevoerde vinken, mezen en andere vogels voor onze ogen uit de voederhuisjes. Ik zag hem dinsdag graaien naar een maaltje goudvis uit het wak in onze vijver. Vetgemest of niet, een kat is een roofdier. In deze context is de uitdrukking ’de kat de bel aanbinden’ zo gek nog niet.

Anje Zuurbier-Gruppen Rekken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden