KORT

Het Teylers Museum in Haarlem heeft twee jeugdwerken van Anton Mauve, waaronder een portret, verworven. Het andere werk is een Haarlems Album Amicorum van rond 1850. De geschonken aanwinsten zijn, nadat ze jaren verborgen waren in familiebezit, vanaf dinsdag te zien.

Het Album Amicorum (een bundel vol persoonlijke illustraties en aantekeningen gemaakt door vrienden en bekenden) is aangelegd door een tijdgenoot en klasgenoot van Anton Mauve: Lambertus de Jong (1838-1923). Het omvat ruim 25 bijdragen, waaronder tekeningen van Johannes Reekers, Wouterus Verschuur en Elias Voet. Dit zijn stuk voor stuk Haarlemse kunstenaars die voor de jonge Mauve van groot belang zijn geweest als leermeester of als bevriende collega.

De schenking komt van een nazaat van kunstenaar Lambertus de Jong en bevat een portret van diens grootvader Willem de Jong. De werken bieden een prachtig aanvullend beeld van artistiek Haarlem in het midden van de negentiende eeuw en van Mauves kennissenkring aldaar in het bijzonder.

De werken worden opgenomen in de huidige expositie Mauve, de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de schilder Anton Mauve (1838-1888). De dubbeltentoonstelling in samenwerking met Singer Laren is nog tot en met 17 januari te zien.

Met een digitale analyse van kleurgebruik en penseelrichting is het mogelijk om een schilderij op echtheid te controleren. De Tilburgse wiskundige Igor Berezhnoy ontwikkelde een techniek waarbij de computer kunsthistorici kan helpen om schilderijen te beoordelen. Berezhnoy testte zijn uitvinding op het werk van Vincent van Gogh, aldus de Universiteit van Tilburg.

Uit het experimentele onderzoek van Berezhnoy bleek dat digitale technieken de authenticiteit van schilderijen even goed herkennen als echte kunsthistorici. Toch verwacht hij niet dat de computer de visuele beoordeling door kunsthistorici zal vervangen, aldus de promovendus. De techniek is meer ter ondersteuning.

Tussen Kerst en Nieuwjaar (27 tot en met 30 december 2009) staat Utrecht weer in het teken van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Ook in deze zevende editie is stervioliste Janine Jansen artistiek leider en speelt zij haar lievelingsstukken met haar muzikale vrienden van over de hele wereld.

Het festival is inmiddels een traditie geworden, maar zoekt ook ieder jaar weer vernieuwing op. Bijvoorbeeld door het spelen op bijzondere locaties in de Utrechtse binnenstad, waaronder Vredenburg Leidsche Rijn en Vredenburg Leeuwenbergh.

Daarnaast is er, nog meer dan voorgaande jaren, ruimte gemaakt voor optredens van jong aanstormend Nederlands talent, onder wie winnaars van het Prinses Christina Concours. Tijdens het openingsconcert op zondag 27 december speelt het Nederlands Jeugd Strijkorkest onder leiding van Janine Jansen en internationale musici.

Bijzonder is de wereldpremière op 30 december van het stuk ’Sosia’ van Willem Jeths die dit werk speciaal voor het festival en Janine Jansen heeft geschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden