KORT

Wat er woensdag bij Tripoli gebeurde, is een ramp, voor de slachtoffers en nog meer voor de nabestaanden. Waarom we echter, nu er zoveel doden bij één ongeluk vielen, nationaal moeten rouwen met de vlaggen halfstok van overheidsgebouwen, begrijp ik niet. Een klein rekensommetje leert, dat er maandelijks bijna evenveel doden bij verkeers- en andere ongelukken vallen. Dan doen we niets.

Rouwbeklag van hoog tot laag is een goede zaak, maar laat het daarbij blijven. Ik denk dat de meeste nabestaanden geen behoefte hebben aan collectieve rouw.

Voortbordurend op het nationale rouwvertoon: is het een idee om iedere laatste dag van de maand op de overheidsgebouwen de vlag halfstok te hijsen, om de die maand omgekomenen te herdenken en daarmee de vele (zwaar)gewonden misschien een hart onder de riem te steken?

Magda Bolt Harfsen

Ik heb me zeer geërgerd aan een nieuw overbodig speeltje op de internetpagina van Trouw: ’Twitterfeed vliegramp’. Niet alleen vreet deze gadget veel intern geheugen waardoor de koeler van mijn computer aan vliegt. Ook wat erop te zien is, is misplaatst: ’Vliegramp opnieuw afspelen’, en daarboven tot overmaat van ramp ook nog: ’Live is better’. We hebben toch allemaal tv? Waarom moet Trouw nu per se mee in de mode van het opleuken van websites? Zijn de toegevoegde advertenties van Google bij het bericht ’Man rijdt water in en overlijdt’ – Google ads: ’Antieke landkaarten’ en ’Hoofdpijn of migraine?’ – al niet erg niet genoeg?

G. A. Schaap Baarn

Trouw vermeldt in de krant van vrijdag een aantal ongevallen met KLM-vliegtuigen in de voorgaande jaren. Ik wil een ramp van een KLM- vliegtuig aanhalen die niet wordt genoemd. Dit is de vliegramp met de KLM DC 7b die op 23 augustus 1954 voor de kust van Egmond in Zee is gestort waarbij alle inzittenden zijn overleden. De oorzaak is nooit opgehelderd. Wie op Google de naam van het vliegtuig, ’Willem Bontekoe’ intoetst krijg het hele verhaal over dit vliegtuig.

J. H. v. Berkel Alkmaar

Woensdag was het de Dag van de verpleging. Een jubileum, 100 jaar na de geboortedag van Florence Nightingale. Ook in de GGZ-instelling waar ik al 30 jaar werk, was iets georganiseerd. Ons afdelingshoofd had extra oproepkrachten ingeroosterd. Zo kon ik een paar uur naar het feest. Daar trof ik meer bestuurders en managers dan collega’s. De bobo’s praatten over de hoofden heen van hen die er niet bij konden zijn. Wat de dag van Florence moest zijn, was meer de dag van Immaculata, de zuster in het gedicht ’Roeping’ van Gerard Reve, die ’nooit haar naam vermeld ziet’. Het moet echt een dag van de werkvloer worden. Die bobo’s laat zien hoe het is om „oude mannen te wassen, in bed te verschonen en eten te voeren”. Dat is voor verplegenden een zware, alledaagse werkelijkheid. Wie dat ervaart, brengt de gedachtenis van Nightingale tot leven.

Rieja Koelewijn Ermelo

De regering en de politieke partijen willen de komende jaren tenminste 20 miljard bezuinigen. Daarnaast is de Nederlandse bijdrage aan het steunplan voor Griekenland 23 miljard. Vreemd, worden de nu gepromote bezuinigingen ook verhoogd naar 43 miljard? Of heeft de staat zo’n groot bedrag gewoon achter de hand? In dat geval zijn de bepleite bezuinigingen volslagen onzin. Binnenkort zijn er weer verkiezingen, maar hoe kan de politiek dit verkopen aan de kiezers?

Wil J. Maarschalkerweerd Veenendaal

Trots staat er in de krant van woensdag dat uit onderzoek van het CPB blijkt dat ouders bij het kiezen van een school letten op een goede beoordeling van de school in de Trouw-kwaliteitslijst. Natuurlijk is het mooi dat ouders een indruk kunnen krijgen van scholen. Toch komen bepaalde feiten daar niet aan het licht. Welk aannamebeleid voert een school? Hoe rigide gaat een school om met Citoscores? Is een school bereid een leerling een kans te geven als niet helemaal helder is waar deze toe in staat is? Mogen alle leerlingen in de eindexamenklas ook eindexamen doen of worden bepaalde leerlingen bij voorbaat uitgesloten van het centraal schriftelijk?

Onze zoon, dyslect, doet volgende week eindexamen vwo zonder één keer te zijn blijven zitten. Hij heeft van zijn school de kans gekregen te laten zien wat hij waard is. Van een andere school kreeg hij die kans niet, omdat ze daar het zekere voor het onzekere nemen. Hij is geen ’glansleerling’ en het gemiddelde van de school krikt hij niet op met zijn cijfers. Zijn droom is om volgend jaar in Nijmegen planologie te gaan studeren. De school waar hij niet naar toe mocht scoort beter dan die waar hij nu eindexamen doet. Trouw zou er goed aan doen om bij de prestaties ook te kijken naar de input en niet alleen naar de output. Dan kan de betere school wel eens lagere scores hebben.

Marieke Hoeve Oosterbeek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden