KORT

Maandag zullen er in Nederland 40.000 geiten worden afgemaakt. Niet omdat ze dragen waar mensen ziek van kunnen worden of dood aan kunnen gaan. Die massale geitenslachting zou waarschijnlijk niet plaatsvinden wanneer tijdig een dekverbod was ingesteld en een vaccinatieprogramma was opgesteld. Maar nu die kans is verkeken, wordt (met een uitgestreken CDA-gezicht) 10 procent van de Nederlandse geitenstapel ten grave gedragen. Zonder dat zeker is of in de toekomst alle gevallen van Q-koorts ermee voorkomen kunnen worden.

De overdracht van ziekten van dieren op mensen is van alle tijden en alle plaatsen.

In Nederland worden er naar schatting jaarlijks zes kinderen doodgeboren doordat ze via de moeder besmet zijn met toxoplasmose van de kat. En ook vogels vormen een bedreiging, want vrijwel alle wilde (duiven) en tamme (parkieten) vogels kunnen de papegaaienziekte overbrengen. Per jaar gebeurt dit enige tientallen malen en meer dan de helft van de infecties verloopt ernstig. Een enkele keer zelfs tot de dood erop volgt.

Hondsdolheid wordt overgebracht door honden, vossen, katten, apen, vleermuizen en wasberen. En dat overleeft bijna niemand. Dus als net voor de Kerst die 40.000 geiten onder de groene zoden liggen, rest ons nog een aardige klus voor het nieuwe jaar.

Eddy WindgassenAmstelveen

Lezer Alex Koelewijn uit Spakenburg schrijft in de Denktank van 17 december dat de paling niet direct met uitsterven wordt bedreigd. Die kun je dus gewoon eten, concludeert hij. Dit is onjuist. De paling staat als ’ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van de IUCN, net als bijvoorbeeld de orang-oetan. Beide dieren staan dus op deze lijst. Daardoor vergelijkt het Wereld Natuur Fonds het eten van een broodje paling met het eten van een broodje orang-oetan.

Je eet een ernstig bedreigde diersoort op. De paling staat ook op Lijst II van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Het feit dat paling sinds dit jaar op lijst II staat, en de handel door vergunningen aan banden is gelegd, geeft aan dat de overheden in Europa het eens zijn over het feit dat paling bescherming behoeft.

Elly de Vreugd, Wereld Natuur Fonds

Kerkbanken, altaar, processielantaarns: een groot deel van de inboedel van de St. Petruskerk in Vught is in vrachtwagens onderweg naar Oekraïne. Bij het lezen van het artikel (16 december) krijg ik een naar gevoel. De banken geven we weg, het altaar ook. Maar de rest wordt gehouden en zelfs opgeslagen in een kluis die al boordevol zit. Hoe was het ook al weer. O, ja: ’Het is beter te geven dan te nemen’.

A. de KleineBreda

Historicus Vincent van der Vinne schreef gisteren een aardig opiniestuk over de politieke onmacht om in te grijpen in het almaar groeiende autobezit en autogebruik. Van der Vinne ziet echter één ding over het hoofd en dat zijn de leaseautorijders. Het zal hen een zorg zijn als de autokosten stijgen. Zij blijven gewoon rijden want zij hebben gewoon geen last van een kilometerheffing. Heel vreemd, maar daar hoor je niemand over. Dit is één van de redenen dat de autorijder er niet over peinst om de auto te laten staan. En als u weet dat er in Nederland 466.100 leaseauto’s rondrijden is de conclusie duidelijk.

Henk RothfuszGouda

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden