KORT

Chemiebedrijf Dow Chemical weet zich in Trouw in stukken over het leeglopende platteland fraai te profileren als sociaal bewogen onderneming met oog voor de toekomst van de jeugd rond Terneuzen. Maar zijn we vergeten dat het moederbedrijf in de zestiger jaren een van de fabrikanten was van Agent Orange, het giftige ontbladeringsmiddel, waarmee het Amerikaanse leger in Vietnam vanuit vliegtuigen het oerwoud vernietigde? In dat gebied nam het aantal aangeboren afwijkingen in de jaren daarna flink toe.

L. Beukman Zevenhuizen

Hè hè, nog één weekje en dan kunnen de critici van Europa hun pen weer voor vijf jaar neerleggen. De columns zijn minstens zo voorspelbaar als de campagnes. Zou er een oorzakelijk verband zijn of is het voor columnisten gewoon lekker om aan Europa bashing te doen? In Trouw valt het gelukkig over het algemeen mee. Wim Voermans doet in zijn bijdrage (Podium,26 mei) goede suggesties om Europa voor de kiezer tastbaarder te maken, zoals het recht tot wetgevingsinitiatief en het ter verantwoording roepen van individuele Commissieleden. Maar wie zit er op een spoeddebatcultuur zoals van de Tweede Kamer te wachten? Met interruptiemicrofoons wordt het Europa-debat vast spannender, zodat het hopelijk ook voor de media interessant wordt en het toch nog goed komt met Europa.

Edward Koops IJsselstein (Ut)

Ik vind het belachelijk dat u als krant een opiniestuk publiceert waarin de minister-president wordt geprezen om zijn voornemen de Dalai Lama niet te ontvangen (Podium, 26 mei). Als er één persoon op de wereld is die het verdient om met alle egards ontvangen te worden is het de Dalai Lama wel. Hij strijdt zonder wapens en vredelievend.

Is de premier bang om tegen de haren van de Chinese regering in te strijken vanwege economische belangen? Maar waarom? Voor economische belangen? China zal heus wel blijven exporteren naar Nederland. In het artikel staat dat het nu juist beter gaat met de mensenrechten in China. Dat geldt niet voor de mensenrechten in Tibet. De premier moet juist tonen dat wij Tibet steunen in haar strijd om de vrijheid. Wij vieren zelf immers 5 mei omdat ook wij zijn bevrijd.

Ik wil wonen in een land waar men opkomt voor de onderdrukten. Ik wil trots kunnen zijn op de regering, op de minister-president. Op deze manier kan ik dit onmogelijk.

Jeanine Wessels Harderwijk.

Briefschrijver Vijfeijken bood in Trouw een fles wijn aan, aan degene die een voorbeeld kon noemen van bijdragen die televisiepresentatoren hebben geleverd aan de maatschappij.

Nou, wat dacht u van het feit dat Paul de Leeuw aids in de jaren negentig bespreekbaar maakte door de uitzending met René Klein? En nog steeds geeft Paul aandacht aan mensen die normaal gesproken buiten beeld blijven. Ook heeft Paul hier in Alphen aan den Rijn een veiling gedaan, waarbij de opbrengst vele malen hoger was dan normaal. De opbrengst was uiteraard voor het goede doel en in zijn programma was aandacht voor dit project. Dan Matthijs van Nieuwkerk. Zijn programma wordt door veel mensen bekeken, waardoor het onder de aandacht brengen van een klein project immense invloed heeft. Zo heeft Peoples Trust, dankzij de aandacht in De Wereld Draait Door, veel meer donateurs gekregen en kunnen dus meer projecten in India ondersteund worden.

Dus, hoezo zijn mensen als Paul en Matthijs hun geld niet waard?

Barbara Rijskamp Alphen aan den Rijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden