KORT

Het ziet er naar uit dat Balkenende (weer) lijsttrekker wordt van het CDA. Dat betekent dat hij op 9 juni nummer 1 staat op de lijst van kandidaat-Kamerleden. Maar intussen heeft hij in het openbaar meegedeeld dat hij voor het premierschap gaat. Toen hem werd gevraagd of hij ook bereid is in de Kamer zitting te nemen maakte hij een omtrekkende beweging. Daarom wil ik van hem nu weten: als de verkiezingsuitslag ertoe leidt hij geen minister-president weer zal (kan) worden neemt hij dan zitting in de Tweede Kamer, ja of nee? En wel voor vier jaar, ja of nee?

Het spijt mij, maar als hij niet bereid is in de Kamer zitting te nemen dan zal ik niet op hem stemmen, want dan staat hij ten onrechte bovenaan op de kandidatenlijst. Dit is namelijk een lijst voor de verkiezing van Kamerleden en niet voor de verkiezing van een minister-president. Mijn stem zal dan ook voor het CDA verloren gaan, want een partij die meewerkt aan een dergelijke manier van sjoemelen met stemmen van kiezers verdient mijn steun niet.

Henk Fidder Harderwijk

Geert Wilders rept op radio en tv van ’linkse hobby’s’. Ik denk dat hij niet goed weet wat links in de samenleving echt betekent. Namelijk (zie de dikke Van Dale): zich bekommerend om wie er sociaal-economisch slecht(er) aan toe is. Vandaar ook, dat we kunnen spreken van linkse partijen.

T. Tilstra Hoogeveen

Wilders zal zeker aan zijn hoofddoekjeseis in Den Haag en Almere vasthouden. Dat hij de PVV daarmee uitsluit is bewuste strategie en hij zal voor de Tweede Kamerverkiezingen de vermoorde onschuld spelen dat hij in genoemde steden op dood spoor is gezet, om zo zijn aanhang te motiveren om in grote getale op de PVV te stemmen.

Henk Kraaijenbrink Borne

Bij de Europese verkiezingen waren de zetels van de PVV vooral te danken aan de 334.846 voorkeurstemmen voor Wilders. Echter, hij weigerde om zitting te nemen in het Europees Parlement, wat als kiezersbedrog aangemerkt kan worden. De kandidaatstelling van Wilders op de kieslijst is duidelijk een stunt om op listige wijze zoveel mogelijk stemmen voor de PVV binnen te halen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen stonden drie Kamerleden van de PVV op de kandidatenlijst: Sietse Fritsma en Wilders in Den Haag en Raymond de Roon in Almere. Na de verkiezingen willen ze lid van de Tweede Kamer blijven. Het is de vraag hoe lang ze als gemeenteraadslid functioneren. Wilders wil zeker geen raadslid worden.

Om de bij verkiezingen politiek incorrecte handelwijze van de PVV te bestrijden dient onder meer voldaan te worden aan de volgende voorwaarde: een Kamerlid dat bij raadsverkiezingen op de kandidatenlijst staat is verplicht bij een voldoende aantal voorkeurstemmen zitting te nemen in de gemeentelijke overheid, als raadslid of als wethouder. Hierbij moet hij of zij het Kamerlidmaatschap opgeven.

Dolf Schwarz Delft

Krista van Velzen zag de bui rond het aftreden van SP-leider Agnes Kant al hangen, omdat Agnes ’niet happy keek’ op de avond van de verkiezingen. Maar ik heb Agnes in de Tweede Kamer nog nooit happy zien kijken. Niemand kan in het parlement blij kijken als hij (en vooral zij, want die lijken onder de mopperaars nu in de meerderheid te zijn) van tevoren weet dat het gemopper niets uithaalt. Zolang de meeste dames in de Kamer links zijn, verwacht ik daar geen vrolijke boel. Ik ben tachtig jaar en probeer mijn hele leven de politiek te volgen, maar vrolijke socialisten heb ik daarbij heel weinig gezien.

Hille Jansma Neede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden