Korting op pensioen? Dan naar de rechter

null Beeld anp
Beeld anp

Gepensioneerden bereiden rechtszaken voor tegen pensioenfondsen die de pensioenen willen verlagen. De Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) stelt momenteel conceptbrieven op waarmee gepensioneerden bezwaar kunnen aantekenen tegen korting van hun pensioen.

Als de pensioenfondsen ondanks deze protestbrieven bij hun kortingsbesluit blijven, verwacht NVOG-voorzitter Martin van Rooijen een groot aantal civiele procedures van individuele gepensioneerden en ledenverenigingen. "Desnoods gaan we door tot aan het Europese Hof".

Korten op pensioenen mag volgens de wet pas als alle middelen om de dekkingsgraad te verbeteren zijn uitgeput. Die middelen zijn het achterwege laten van inflatiecorrectie, maar ook het betalen van meer premie. "Daar hebben werkgevers, die het gros van de premie betalen, vaak geen zin in", zegt Van Rooijen. "Wij willen dat via de rechter afdwingen, als wij de indruk hebben dat te snel overgegaan wordt tot korting op de pensioenen. Als de premie niet wordt verhoogd, maar er wordt dit jaar wel een kortingsbesluit genomen, is er wat ons betreft niet aan de Pensioenwet voldaan."

De conceptbrieven, waaraan de NVOG nu werkt, kunnen door deelnemers individueel worden verstuurd. In deze brieven vragen zij hoe een fonds tot een kortingsbesluit heeft kunnen komen. Van Rooijen: "Deze brieven dienen ook als bewijsmateriaal in latere procedures. Wij kunnen dan aantonen dat we ons actief hebben opgesteld en gevraagd hebben om informatie over het beleggingsbeleid, het herstelplan of de financiering van pensioenen in onze fondsen."

Het besluit tot korting van het pensioen hangt af van de dekkingsgraad die pensioenfondsen vandaag bereiken. Fondsen die een herstelplan bij De Nederlandsche Bank hebben moeten indienen, en daar te ver op achterlopen, moeten maatregelen treffen om dat tekort in te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden