Kortgedingrechter: 'Is dit echt nodig voor 1 paard en 3,5 pony?'

Het naambord van vleesverwerker Willy Selten. De verdachte vleesgroothandel is failliet verklaard.Beeld anp

De kortgedingrechter in Den Haag heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag stevig aan de tand gevoeld over de terugroepactie van 50 miljoen kilo vlees die door vleesbedrijf Willy Selten uit Oss op de markt is gebracht. De rechter vroeg zich hardop af of de maatregel niet veel te zwaar is.

Bij de uitspraak, donderdag om 13.00 uur, moet blijken of de NVWA volgens de rechter overdreven heeft gereageerd.

Het bedrijf van Selten is dinsdag in Den Bosch failliet verklaard. Selten zegt zelf dat er sinds januari 2011 één paard en 3,5 pony in de productie terecht zijn gekomen, volgens de NVWA kan het om veel meer paarden gaan. Dat ene paard is in mei 2012 geslacht in Groot-Brittannië. Pas 8 maanden later stelden de Britten de NVWA ervan op de hoogte dat in dat vlees resten waren gevonden van een medicijn dat niet in de voedselketen terecht mag komen.

Volgens Selten had de NVWA de periode van de terugroepactie veel korter kunnen houden, waardoor er voor hem veel minder schade was ontstaan. Bovendien was de maatschappelijke onrust dan niet tot grote hoogten opgestookt, maar tot 'de proporties die passen bij de situatie'.

Niet op orde
Een belangrijk punt voor de NVWA is ook dat Selten zijn administratie niet op orde had. Uit het boekhoudprogramma van de vleesverwerker zou blijken dat er meer vlees het bedrijf uitging dan dat er in kwam. Dat levert de verdenking op dat Selten vlees verkocht dat niet geregistreerd stond en waarvan de kwaliteit dus niet te garanderen is, zo zeggen de autoriteiten. Omdat de administratie niet sluitend zou zijn, blijft de NVWA gevaar zien voor de voedselveiligheid.

Selten en zijn juridisch adviseur Frank Peters zeggen dat de NVWA deze aanname baseert op slechts een deel van de administratie. Als alles erbij wordt betrokken, zal blijken dat het allemaal wel klopt, aldus Peters. 'Zoals de NVWA het nu voorstelt zou hij 4 miljoen kilo meer hebben verkocht dan wat hij had ingekocht. Dat is een gigantische hoeveelheid, dat kan helemaal niet.'

Volgens Peters zijn er verschillende redenen voor de 'ongeregeldheden'. Zo werden bijvoorbeeld partijen bevroren vlees die retour kwamen van een klant, niet opnieuw ingevoerd in het systeem, maar wel opgeschreven als ze opnieuw werden verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden