Weblog

Kortere zomervakantie 'prima'

Onrust in onderwijsland. De minister wil de zomervakantie met één week inkorten, en dus is de beer los. Leraren protesteren tegen deze maatregel, ze moeten immers een week langer werken voor hetzelfde geld. Maar ook veel scholieren roepen op internet op om massaal te gaan staken. Toch is dit voorstel niet negatief voor scholieren.

Het voorstel houdt in dat er vijf dagen van de zomervakantie af worden gehaald, zodat deze even lang is als die op de basisschool. Deze vijf dagen verspreidt de medezeggenschapsraad over het schooljaar, en op deze dagen wordt er geen les gegeven. Op deze dagen kunnen leraren trainingen krijgen en vergaderen, zodat 40-minutenroosters en lange vergadermiddagen verleden tijd zijn. Het doel hiervan?

Meer, gestructureerde, mogelijkheden voor bijscholing en vergadering en een betere spreiding van de werkdruk. Maar op de vraag welk probleem dit nou echt oplost, kan niemand een goed antwoord formuleren.
Veel scholieren die mij de afgelopen tijd mailden gaven aan dat hun leraren dit standpunt hebben aangemoedigd, en je krijgt inderdaad bijna het idee dat leraren de scholieren voor hun eigen karretje proberen te spannen. Ik kan me ook goed voorstellen dat leraren het niet met dit voorstel eens zijn. Zij moeten immers meer (zichtbaar) gaan werken voor hetzelfde werk, bovendien compenseert de lange vakantie de hoge werkdruk gedurende het schooljaar.

Voor scholieren zal de maatregel in de praktijk echter zorgen voor een minder hoge werkdruk door het schooljaar heen - als de uitvoering van het voorstel tenminste goed is. Het is namelijk van groot belang dat de vijf dagen die terugkomen wel huiswerk- en roostervrij zijn voor scholieren.

Persoonlijk kan ik wel met het voorstel leven. Veel van mijn klasgenoten zijn net als ik aan het einde van de zomervakantie wel weer toe aan school, al verdwijnt die leergierigheid overigens opvallend vaak na enkele dagen. Een langere zomervakantie is gebruikelijk in landen met een warm klimaat, maar in Nederland is een vakantie van zes weken prima. Zeker als we iets meer vrij hebben tijdens het schooljaar.

Als ik de scholieren die mij mailen het voorstel goed uitleg, dan begrijpen ze me meestal wel en hebben ze weinig bezwaren meer. De scholierenstorm van kritiek vindt dus plaats in het verkeerde glaasje water. Dit is juist een terecht discussiepunt voor leraren, schoolleiders en de overheid. Toch blijft één bezwaar voor scholieren gerechtvaardigd: het moment waarop je in de brugklas in aanzien stijgt ten opzichte van je broertje op de basisschool door de langere vakantie, verdwijnt helaas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden