'Korten zzp'er is blind schot hagel'

Werkgevers: Kabinet kiest met plan voor economische krimp. Ook eenmanszaken en kunstenaars getroffen.

De drie grote werkgeversorganisaties vinden dat het kabinet met het plan voor afschaffing van de zelfstandigenaftrek het paard achter de wagen spant.

Als het kabinet iets wil doen aan de zogeheten schijnzelfstandigheid, kan het dat beter op een andere manier doen, stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) op hun website. "Met gericht beleid in plaats van een blind schot hagel met als gevolg dat het nog moeilijker wordt voor de Nederlandse economie om te groeien. Korten op deze ondernemersfaciliteiten is geen keuze voor groei van de economie, maar voor krimp."

De aanpak van schijnzelfstandigheid is een van de redenen voor afschaffing van de belastingaftrek voor zelfstandigen. Van schijnzelfstandigheid is sprake als werkgevers zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) inhuren die in feite functioneren als werknemers. Bedrijven ontslaan zelfs personeel om dat vervolgens als zzp'er weer aan het werk te zetten.

Het kabinet komt in het najaar met een 'Actieplan bestrijding van schijnconstructies'. "Daar kan het kabinet zich beter op toeleggen", verklaren de drie ondernemersorganisaties.

Een ander argument van het kabinet is dat werknemers meer belasting zouden betalen dan zelfstandigen. Dat bestrijden de drie organisaties: als pensioenpremies en investeringskosten worden meegenomen, zijn de regels voor ondernemers en werknemers in balans, stellen zij.

Het plan om te korten op de zelfstandigenaftrek (opbrengst volgens het kabinet: 500 miljoen euro in 2015) staat in het regeerakkoord. Uit berekeningen van deze krant bleek echter dat de besparing averechts werkt. Een deel van de kleine zelfstandigen maakt zo weinig winst dat zij kopje-onder gaan als het belastingvoordeel verdwijnt. Voor hen is de 7280 euro die zij mogen aftrekken bij hun belastingaangifte van groot belang.

Een onderzoek van FNV Zelfstandigen wees uit dat 9 procent overweegt de deuren te sluiten als de aftrek in de huidige vorm verdwijnt. Er zijn in Nederland bijna 800.000 zzp'ers. Als 4 procent de daad bij het woord voegt en kostwinnersbijstand moet aanvragen bij de gemeente, kost dat 32.000 keer een uitkering. Dat is in totaal 509 miljoen.

VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO wijzen er in hun bericht op dat niet alleen zzp'ers de zelfstandigenaftrek toepassen. "Alle eenmanszaken, vennootschappen onder firma en maatschappen worden getroffen door deze bezuiniging."

Niet alleen bij deze organisaties is onrust over de maatregel. Ook bij FNV Kiem is dat zo. Muziekleraren verliezen door bezuinigingen op muziekscholen hun baan om als zzp'er de lessen voort te zetten.

De organisatie Zelfstandigen Bouw startte donderdag een enquête onder de leden over de bezuinigingsmaatregel. De Beroepsorganisatie Kunstenaars kwam deze week met een verklaring: de gevolgen zijn 'desastreus' en 'de nekslag' voor veel kunstenaars.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden