'Korten politie onacceptabel'

Ondernemingsraad boos over schrappen overwerk uit begroting van Nationale Politie

Met het schrappen van zes miljoen uren aan overwerk uit de begroting verdwijnt de smeerolie uit de Nationale Politie. Dat aantal uren staat gelijk aan het werk van de hele politie-eenheid Amsterdam, becijfert de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie.

Het is slechts een van de vele bezuinigingen die, volgens de COR, de veiligheid van burger en politieman in gevaar brengen. "Onacceptabel", vindt COR-voorzitter Frank Giltay de streep door de overuren, en datzelfde oordeel geeft hij over de halvering van het opleidingsbudget. Een oordeel dat hij ventileert nu het kabinet met zijn begroting voor volgend jaar naar buiten komt.

Politiebonden en COR hebben de voorbije weken hun irritatie getoond over de manier waarop de top van de Nationale Politie omgaat met de reorganisatie. Steeds meer problemen worden in hun ogen weggestopt achter cijfers. De overuren zijn daarvan een goed voorbeeld. Voor dit jaar staat 18 miljoen euro voor overwerk geboekt. De werkelijke kosten liggen volgens Giltay echter op 36 miljoen euro. Die kosten lopen daarbij ook op: in 2014 was 20 miljoen euro begroot tegen 31 miljoen aan werkelijke kosten. Dat het gat tussen werkelijke en begrote kosten steeds groter wordt, duidt er volgens Giltay op dat de leiding niet meer geen grip meer heeft op de organisatie. Maar ook dat de werkdruk steeds groter wordt en overwerk de plaats inneemt van arbeidsplaatsen.

De jacht op drugshandel, de dump van chemicaliën in Brabant of de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in Zuid- Nederland; het zijn voorbeelden van nieuwe prioriteiten

De personeelsvertegenwoordiging van de 62.500 politiemensen heeft korpschef Gerard Bouman in een eerste reactie laten weten dat de begroting niet kan rekenen op een positief oordeel. Er is nog altijd geen balans gevonden tussen de ambities van de Nationale Politie en de beschikbare middelen, laat staan dat er sprake is van een duurzame bekostiging. De Nationale Politie moet volgens de COR steeds meer geld lenen bij het ministerie van financiën. Dat is prima als het gaat om tijdelijke projecten, maar de COR vreest dat die leningen de vele gaten dichten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden