'Korten op ontwikkelingshulp schaadt Nederland'

null Beeld getty
Beeld getty

In een open brief roepen prominente Nederlanders maandag het kabinet op om niet te bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Met nog meer bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking schiet Nederland zichzelf volgens de ondertekenaars in de voet.

ANP/Redactie

De schrijvers van de brief, die maandag werd gepubliceerd in Metronieuws, zijn bekend als artiest, via de omroep, bedrijfsleven en vanwege andere maatschappelijke functies. Onder anderen topeconoom Herman Wijffels, cabaretier Dolf Jansen, misdaadverslaggever Peter R. de Vries en oud-ministers Joris Voorhoeve en Bert Koenders zetten hun handtekening onder de brief.

De brief is direct gericht aan de drie coalitiepartijen die maandag beginnen aan onderhandelingen over extra bezuinigingen. De PVV wil dat er flink wordt gesneden in ontwikkelingssamenwerking.

Maar de ondertekenaars van de brief stellen dat het geld dat in ontwikkelingslanden wordt gestoken nieuw werk en nieuwe exportmarkten creëert waar Nederland belang bij heeft.

,,Nederland is meer dan welk ander land ook verbonden met het buitenland'', schrijven de prominenten. ,,Wij verdienen ons brood plus beleg buiten onze grenzen. De toekomst van Nederland ligt niet achter de dijken, maar midden in de wereld. Voor onze landbouw, industrie, dienstverlening en watersector zijn de opkomende landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika van vitaal belang.''

Bovendien zijn er volgens de prominenten ,,uitstekende morele redenen om niet te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking''. Zij wijzen er op dat er nog steeds meer dan een miljard mensen in de wereld in extreme armoede leven.

,,Zij moeten rondkomen van 70 eurocent per dag'', stellen de ondertekenaars van de brief. ,,Het is onaanvaardbaar dat de rijkste landen hun economische teruggang te lijf gaan door te korten op het bestrijden van armoede en onrecht.''

Ontwikkelingssamenwerking leverde het afgelopen jaar al meer dan een miljard euro in, meer dan enig ander departement, stellen de ondertekenaars. ,,Nederland gaat daarmee tegen de internationale trend in en dreigt zijn goede internationale reputatie kwijt te raken. Deze is lastig weer terug te winnen.''

> Meer over dit initiatief op de site www.jekrijgtwatjegeeft.nu

Je Krijgt Wat Je Geeft is een actie van een breed collectief van ontwikkelings-en mensenrechtenorganisaties onder coördinatie van de vereniging Partos.

Via de website www.jekrijgtwatjegeeft.nu kunnen sympathisanten tweets versturen aan de onderhandelaars van de coalitie-en gedoogpartijen. Daarnaast kan iedereen de actie delen op Facebook, of steunen met een retweet van berichten met de hashtag jekrijgtwatjegeeft.

Met de hashtag RTsie roepen de organisatoren twitteraars op hun steun ook te uiten via zoveel mogelijk retweets. Hiermee lanceren de organisatoren een ludieke variant op bestaande twitterpetities, de REtweetsie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden