Korte baan, kortstondige roem

Nederlandse zwemploeg begint vandaag aan wereldkampioenschappen kortebaan in Qatar

ELINE VAN SUCHTELEN

Honderden toeschouwers - vooral mannen in zwart pak met een hoed op - kijken naar Jennie Fletcher. De Britse zwemster draagt een badpak van textiel met korte pijpjes. Daaronder een zwembroekje.

Als ze op 12 juli om half acht 's avonds de steiger op loopt voor de olympische finale moet ze uitkijken voor splinters in haar voet. Het zwembad waar de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm worden gehouden is een geïmproviseerd 100-meterbad in een baai net buiten Stockholm. De start is bij het boothuis van de plaatselijke roeivereniging.

Voor het eerst mogen er vrouwen meezwemmen op de Spelen. Voor hen staat de 100 vrij op het programma, de kortste afstand. En de estafette van de 4x100 vrij. Fletcher zwemt in één ruk door het troebele water naar de overkant. Er liggen geen lijnen in het bad. Verstand op nul en rechtdoor zwemmen. Ze wint brons in één minuut en 27 seconden. Drie dagen later pakt ze met haar team goud op de estafette.

Ruim een eeuw later zijn de baden over honderd meter niet meer te vinden in de zwemwereld. In 1924 werd er voor het eerst in een bad over vijftig meter gezwommen op de Spelen, met lijnen tussen de banen en startblokken. De winnares op de 100 meter vrij won, dankzij het geïntroduceerde keerpunt, goud in 1 minuut 12.

Van 100 naar 50. Daarna werd het bad nog een keer in tweeën gehakt. Om zwemmers vaker te laten schitteren werden er sinds de jaren tachtig steeds meer wedstrijden in een zwembad van 25-meter georganiseerd. Die races werden in de winter gehouden naast de toernooien op de lange baan in de zomer.

Olympisch zijn de wedstrijden in een 25-meterbad nooit geworden. Eeuwige roem valt er dus niet te halen. Wel geld. Inge Dekker zwom tijdens wereldbekerwedstrijden op de korte baan in de afgelopen maanden bijna 150duizend dollar bij elkaar. Een leuk zakcentje voor zwemmers, die over het algemeen niet rijk worden van hun sport.

Topprioriteit zullen de wedstrijden op de korte baan nooit worden. Sebastiaan Verschuren noemde de EK in het halve bad een paar weken geleden 'een beetje een feestje'. De mondiale titelstrijd, die sinds twaalf jaar op de kalender staat, wordt iets serieuzer genomen.

Toch ontbreken er een hoop grote namen op de WK in Qatar die vandaag beginnen. Cate Campbell, Missy Franklin, Katie Ledecky, Michael Phelps, Nathan Adrian, James Magnussen. Allemaal wereld- of olympisch kampioenen die om uiteenlopende redenen ontbreken in het bad in Doha.

Bij de Nederlandse zwemploeg komen acht zwemsters in actie. De mannen slaagden er niet in om zich te kwalificeren. In de aanloop naar het laatste kwalificatiemoment, op de Nederlandse kampioenschappen in Tilburg een aantal weken terug, had Verschuren geen extra rust genomen. Zijn pijlen staan al gericht op de WK langebaan van volgend jaar in het Russische Kazan.

De Amsterdamse zwemmers hebben de afgelopen weken af en toe een brug in het Sloterparkbad gelegd om in een kort bad te trainen. In Eindhoven werd gewoon doorgezwommen in het lange bad. Coach Marcel Wouda vond het niet nodig zijn zwemmers lang van tevoren te laten wennen aan een bad dat de helft korter is dan ze gewend zijn.

Toch is het evenement volgens technisch directeur Joop Alberda zeker geen grap voor de ploeg. Hij wil dat de zwemmers en coaches ieder toernooi serieus nemen. Dus stonden er deze week vijf potten thee op tafel in het hotel waar de zwemmers verblijven. Teammanager Aad van Groningen wilde dat tafereel graag delen met de buitenwereld. Hij maakte er een foto van en zette het op Twitter met de tekst: 'tijden veranderen ook voor staf @zwemtop @KNZBned'.

Geen alcohol, geen feestgedruis. Een paar medailles bij elkaar sprokkelen en snel weer naar het lange bad. Voor het echte werk.

undefined

Zwemmers in 2018 naar Hangzhou voor WK

De wereldkampioenschappen kortebaan vinden over vier jaar plaats in de Chinese stad Hangzhou. Dat maakte de internationale zwemfederatie Fina gisteren bekend in Doha, waar de komende dagen de WK kortebaan worden gehouden. Hangzhou kreeg de voorkeur boven de Peruaanse hoofdstad Lima en de Verenigde Arabische Emiraten.

"Dit is een droom die uitkomt", zei de Chinese zwemster Xuejuan Luo, in 2004 winnares van olympisch goud op de 100 meter schoolslag en ambassadrice van het organisatiecomité uit Hangzhou. "Ik kom uit deze stad, de mooiste van China. Het is altijd mijn wens geweest om een WK te hebben in Hangzhou.''

De WK kortebaan van 2016 werden eerder al toegewezen aan de Canadese stad Windsor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden