Nieuws

Kort nieuws

Redactie Trouw

Pool opgepakt voor in brand steken dakloze landgenoot

In Brussel is een Pool aangehouden die verdacht wordt van het in brand steken van een dakloze landgenoot die lag te slapen in station Brussel-Zuid. Volgens justitie raakte het slachtoffer zwaargewond. De verdachte wordt vervolgd voor poging tot doodslag. Volgens de krant Sudinfo stichtte de man de brand door kranten op de dakloze te leggen en ze in brand te steken. Hij zou net zijn vrijgekomen uit de gevangenis, waar hij zat voor diefstal. De verdachte stelt dat hij een vuurtje wilde stoken om zich te warmen. De Polen hadden elkaar ontmoet en zouden samen veel hebben gedronken. De verdachte is volgens zijn advocaat niet gevlucht, maar heeft geprobeerd het vuur te doven.

President Steinmeier voor nog vijf jaar herkozen

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier is herkozen. Een grote meerderheid van een speciaal kiescollege stemde voor een tweede, en daarmee laatste termijn van vijf jaar voor de sociaaldemocraat van de SPD. De functie is vooral ceremonieel. Politieke macht heeft de president nauwelijks. Hij moet boven de partijen staan. Steinmeier kreeg de steun van de SPD en de twee andere regeringspartijen, de liberale FDP en de Groenen. Hij kreeg ook stemmen uit het conservatieve blok van CDU en CSU. Hij geldt daar als persoon die samenhang creëert in de democratie. Het kiescollege bestaat uit de afgevaardigden van het parlement en evenveel vertegenwoordigers uit de zestien deelstaten.

Orbán hint voor de eerste keer op exit uit de EU

De Hongaarse premier Orbán heeft voor het eerst gehint op een vertrek van zijn land uit de Europese Unie. Hij deed dat in een toespraak in Boedapest. De rechts-nationalistische leider hoopt begin april te worden herkozen, maar de oppositie heeft zich tegen hem verenigd. Volgens Orbán voert de EU ‘een jihad’ uit naam van de rechtsstaat. Hij wil dat de unie bijeen blijft, maar ziet ‘culturele vervreemding’ tussen de leden. Hongarije moet niet ‘als West-Europa’ worden. De toespraak kwam kort voordat Europese rechters oordelen over het nieuwe rechtsstaatmechanisme van de EU. Op grond daarvan kunnen landen die principes van de rechtsstaat schenden, minder geld krijgen. ANP

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden