Kort nieuws: Onderzoeksraad bekijkt aanpak coronacrisis, minder patiënten op de ic

null Beeld

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen de coronacrisis hebben aangepakt. Het gaat dan om de voorbereiding op de pandemie, de crisisbeheersing, de getroffen maatregelen en de exitstrategie. De OVV hoopt over ruim een jaar met de bevindingen te komen. De OVV kijkt ook naar de effecten van de coronacrisis op de veiligheid van kwetsbare mensen, bijvoorbeeld door het wegvallen van reguliere zorg of maatschappelijke diensten. Medische handelingen en economische steunmaatregelen vallen buiten het onderzoek.

Minder dan 600 coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot onder de 600. Op dit moment liggen nog 584 patiënten op de ic-afdelingen, van wie 18 in Duitsland. Dat zijn er 42 minder dan woensdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwachtte aan het einde van deze week uit te komen op 500 coronapatiënten op de ic’s, maar denkt nu dit aantal niet te halen. Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen, liggen 1286 mensen met corona. Dat zijn er 45 meer dan woensdag.

Franse grens tot half juni dicht voor niet-EU-burgers

Frankrijk versoepelt maandag de coronamaatregelen, maar de grenzen blijven voor mensen van buiten de EU dicht tot zeker 15 juni. De minister van binnenlandse zaken, Christophe Castaner, zei dit kort nadat premier Édouard Philippe aangekondigde dat de versoepeling van de strenge lockdown vanaf maandag begint. Reizigers uit EU-landen en Groot-Brittannië moeten nog steeds een formulier overleggen waarop staat aangegeven waarom het noodzakelijk is dat ze Frankrijk bezoeken.

Armoede dwingt Pakistan tot einde coronalockdown

Ondanks stijgende besmettings- en dodenaantallen heft Pakistan morgen de lockdown op. De arme mensen en arbeiders in het land kunnen het zich niet langer permitteren om onder beperkingen te leven, verklaarde premier Imran Khan gisteren. Dat was kort nadat het recordaantal van 1523 nieuwe besmettingen met het virus was gemeld. “We weten dat we stoppen in een tijd waarin ­onze curve stijgende is, maar het loopt minder op dan verwacht”, zei Kahn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden