Kort geding Willy Selten om terugroepactie

Medewerkers van vleesverwerker Willy Selten aan het werk Beeld ANP
Medewerkers van vleesverwerker Willy Selten aan het werkBeeld ANP

Een kort geding moet voorkomen dat er 50 miljoen kilo vlees wordt teruggeroepen. De Osse Vleesverwerker Willy Selten spant de zaak aan tegen Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die terugroepactie woensdag afkondigde. Het kort geding dient dinsdag bij het College voor Beroep van het bedrijfsleven in Den Haag.

Redactie

Er is mogelijk paardenvlees bij rundvlees gemengd en bovendien zou de herkomst van het vlees onduidelijk zijn. Daardoor kan de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd. Advocaat Frank Peters van het bedrijf liet weten dat 'er veel veel minder aan de hand is dan de NVWA doet voorkomen'. De productie van twee hele jaren wordt teruggeroepen, terwijl er volgens het bedrijf slechts problemen waren rond mei 2012.

Afnemers van het vlees hebben nu twee weken de tijd om het vlees terug te roepen bij de bedrijven waar zij het vlees weer aan hebben geleverd. Staatssecretaris Sharon Dijksma noemde donderdag de fraude met het vlees onacceptabel. 'We nemen dit heel hoog op en we zullen alles op alles moeten zetten om de fraudeurs klem te zetten.'

Vakbond FNV Bondgenoten liet weten dat drie medewerkers het faillissement van het bedrijf hebben aangevraagd. Het personeel zit namelijk al weken thuis en kreeg in maart niet betaald.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) had woensdagavond aan de NVWA gevraagd de namen vrij te geven van de afnemers van het verdachte vlees. Het CBL kreeg echter nul op het rekest. Het bureau heeft nog niet gehoord van supermarkten dat zij eindproducten, gemaakt van het bewuste vlees, in de schappen hebben liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden