Kort geding tegen De Geus

DEN HAAG - De ondernemingsraad van de uitvoeringsinstantie UWV heeft een kort geding aangespannen tegen minister De Geus van sociale zaken. De or eist dat de minister haar om advies vraagt over het voorgenomen ontslag van de bestuursvoorzitter Joustra en de benoeming van diens (tijdelijke) opvolger Annink.

De ondernemingsraad voelt zich volledig gepasseerd door de ontwikkelingen in de top van de uitkeringsinstantie. Volgens de Wet op de ondernemingsraden moet er bij ontslag en benoeming van bestuurders advies aan de or worden gevraagd. De minister kreeg vrijdag 48 uur de tijd om alsnog aan die plicht te voldoen. De raad kreeg wel antwoord, maar slechts de toezegging van de minister dat de raad om advies wordt gevraagd zodra hij een nieuwe bestuurder wil benoemen.

Dat is volgens or-secretaris E. van Rijn volstrekt onvoldoende. De UWV verkeert al drie weken in onzekerheid over taken en functies van de oude en nieuwe bestuurders. Toen besloot bestuursvoorzitter Joustra zich tijdelijk uit zijn functie terug te trekken, nadat minister De Geus hem had verzocht zijn functie definitief ter beschikking te stellen.

De UWV-topman en diens financiële man kregen van De Geus het verwijt de minister en de Tweede Kamer 'onjuist, althans onvolledig' te hebben geïnformeerd over de inrichtingskosten van het nieuwe hoofdkantoor. De politiek was woedend en eiste Joustra's aftreden. Dat heeft Joustra tot nu toe geweigerd, al zit hij sindsdien wel thuis. De minister zoekt nu een andere functie voor hem.

Topambtenaar Annink van het ministerie van Defensie neemt tijdelijk de plaats van Joustra in. De financiële man, bestuurder De Cloo, zou zijn huisvestingstaken hebben overgedragen, maar hij is volgens de or nog steeds het aanspreekpunt over dit onderwerp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden