Vergunning

Kort geding tegen circuit Zandvoort. ‘Niet te begrijpen dat de provincie dit tolereert’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Natuur- en milieuorganisaties spannen opnieuw een kort geding aan tegen werkzaamheden rond het circuit van Zandvoort. Platform Rust bij de Kust, Stichting Duinbehoud en Milieufederatie Noord-Holland eisen dat de rechter het werk stillegt.

De organisaties stellen dat sinds enkele dagen graafmachines bezig zijn met het afgraven van een geluidswal aan de westkant van het circuit. Ze vinden dat onacceptabel, omdat de natuurvergunningen nog niet definitief rond zijn. “Hier lijkt sprake van haastwerk alleen om aan de belangen van het circuit tegemoet te komen.”

De tegenstanders lieten eerder een rechtszaak varen, omdat ze te horen hadden gekregen dat met het werk gewacht zou worden totdat alle vergunningen zijn verleend.

Het is de bedoeling dat op 3 mei 2020 voor het eerst sinds 1985 een Grand Prix op Zandvoort wordt verreden. Om de grote bezoekersstroom die op de Formule 1 afkomt in goede banen te leiden, moet rond het circuit veel werk worden verzet. Maar naast het circuit ligt een beschermd duingebied.

Inmiddels is de vereiste natuurvergunning aangevraagd en ligt een conceptversie klaar. Als de provincie Noord-Holland die goedkeurt, hebben tegenstanders nog zes weken om bezwaar te maken. De juridische strijd kan daarna eventueel bij de rechter worden voortgezet.

Volgens de natuurorganisaties dreigt de bezwaarprocedure nu “een dode letter” te worden. “Want op het moment dat dit zou leiden tot het vernietigen van de vergunning, wat maanden later kan zijn, is al onherroepelijke schade aangericht. Het is niet te begrijpen dat de provincie dat tolereert.”

Bij het circuit was donderdagmiddag niet direct iemand beschikbaar voor een reactie. De Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord, die de aanvraag beoordeelt, bevestigt dat er inmiddels een conceptvergunning ligt. Andere partijen mogen daarop reageren, zegt een woordvoerder. Hij had niet meteen een antwoord op de vraag welke werkzaamheden wel of niet zijn toegestaan in de tussentijd.

Lees ook:

Formule 1 in Zandvoort: gezellig motorgeronk of geluidsoverlast?

“Wij zeggen: als we het circuit horen dan leeft Zandvoort”, aldus Zandvoorters Arie en Sonja van der Sloot. Marc Janssen, voorzitter van de Stichting Duinbehoud, is minder positief. Hij wijst naar een van de hekken op een duintop. “Daar zullen bij een grand prix duizenden mensen gaan staan om een glimp van de race op te vangen, en alle begroeiing vertrappen.”

Gemeenschapsgeld aanwenden voor een Formule 1-race in Zandvoort kan nooit de bedoeling zijn

De provincie Noord-Holland moet zich nog eens terdege afvragen of het besluit van de raad van de gemeente Zandvoort om vier miljoen euro uit te trekken voor een autorace niet vernietigd moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden