Kort geding over laatste deel biografie Gerard Reve

Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve, probeert via een kort geding de publicatie te voorkomen van het derde deel van de biografie 'Kroniek van een schuldig leven'. Het kort geding tegen uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas dient op 26 mei bij de rechtbank in Amsterdam.

Schafthuizen kreeg vooraf inzage in de biografie over de jaren 1975-2006, met daarin onder meer niet eerder gepubliceerd werk van Reve zoals brieven. Volgens Van Oorschot zijn alle door Schafthuizen gewenste wijzigingen "tot op de laatste komma gehonoreerd". "Niettemin maakte hij ineens alsnog moeilijkheden", aldus Van Oorschot. De uitgever ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet.

Van Oorschot en Maas achtten het de afgelopen maanden beter niet publiekelijk met Schafthuizen in debat te gaan. "Zelfs niet toen hij de auteur via de media van smaad, laster en leugens beschuldigde", aldus Van Oorschot. "We moeten nu constateren dat onze pogingen om tot een minnelijke regeling te komen helaas mislukt zijn."

De uitgever stelt verder dat Schafthuizen niet is ingegaan op de herhaalde uitnodiging de beweerde smaad, laster en leugens met voorbeelden te onderbouwen. Joop Schafthuizen liet gisteren weten dat hij 'tot vervelens toe' zijn beschuldigingen heeft onderbouwd. "Dat is precies de reden waarom de rechter zich er nu maar eens over moet buigen." Zolang de zaak onder de rechter is, doen de partijen verder geen mededelingen.

De erfgenaam en zaakwaarnemer van Gerard Reve moet zich dezer dagen over nog een andere kwestie buigen. Het betreft de schrijffout in een monument voor Reve, in de Vlaamse gemeente Zulte. Per abuis bevat de geciteerde dichtregel van Reve een woord te veel. De gemeente stelt Schafthuizen nu voor om op de plaats van dit woord een gat te maken. Schafthuizen zelf had eerder geopperd om het woord 'gewoon door te strepen', in de geest van Reve.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden